När dimman aldrig lättnar

 

Mörker, november och pandemi. Nja, det känns ju inte alltför positivt, men nu har adventsljusen börjat lysa upp tillvaron. Jag skulle allt bra gärna vilja ha tag på den rackaren som saboterar glödlamporna under sommaren! De lyste ju när man packade ner dem, så det måste vara någon energitjuv som använder dem under sommaren…

Nu har folk börjat använda munskydd i Sverige också! Inte dåligt! Nu är det slut på apoteken. Tror man inte på Tegnell längre? Hela världen använder ju munskydd – utom Tegnells Sverige. ”Det tar sig sa bonden när skithuset brann”, tänkte jag, men det är väl inte rumsrent att säga, någon kanske kan bli kränkt.   

Annars får man ju anpassa sig till coronan. Exempelvis handla på nätet. Jag skickade efter massor med tulpanlökar – sorkarna måste ju ha mat under vintern, men så kom jag på att det fattades tulpaner på ett par områden, så jag beställde igen. Jag väntade och väntade… till slut började jag efterlysa lökarna på nätet. CDON hade nu använt sig av ett annat företag men om 24 timmar skulle jag få svar. Jo, de hade skickat lökarna med detsamma – till Årjäng, 3 mil bort. Och aviserat hade de gjort och skickat tillbaka när jag inte hämtade ut. De hade förmodligen sms:at en gång och min mobiltelefon har dålig täckning där jag bor…

Nu fick jag ett nytt meddelande ”att varorna skickats med Schenker”. De blir beresta mina lökar, de får väl åka Malmö/Årjäng t or igen! Varför i helskotta kan de inte skickas med vanlig post? Är det för att Postnord fått dåligt rykte? Litet häftigt är det ju när det kommer en stor lastbil in på backen med en bok från USA. Men miljövänligt är det inte, oavsett CO2 utsläppen blir det ju partiklar av gummidäcken.

 Det är väldigt mycket som inte fungerar optimalt i dagens Sverige. Jag tänker på att vi får fler och fler inhemska fattiga pensionärer, vars pension inte räcker till mat och kanske inte ens bostad. Förr såg man ju inga tiggare, de utländska kom efter inträdet i EU, men att svenska äldre som arbetat hela sitt liv har en pension som inte räcker till det mest nödvändiga i ”välfärdslandet” Sverige. Vi slapp världskrigen, våra fabriker var intakta när Europa skrek över varor, men nu…  Något har gått fel, väldigt fel!

Ha en mysig 1:a advent, med ljus, tacksamhet och glädje – snart går vi åter mot ljusare tider!


En mediebild fullt jämförbar med medeltidens vidskepelse

 
 

Vi har i Sverige ett samhällsklimat där många blint tror på en gemensam och medieskapad bild fullt jämförbar med medeltida vidskepelse. Nästan varje dag har SVT något inslag klimatet, det är någon väderrelaterad händelse runt om på jorden som framställs som att det är konsekvensen av ett förändrat och varmare klimat p g a tillskott av koldioxid till atmosfären.

Den som säger detta är Peter Stilbs, professor em. i fysikalisk kemi, KTH som har skrivit om Elsa Widding, civilingenjör från Chalmers och hennes bok.

Jag hörde som så många andra på Gregg Bradens föredrag. Där visade han ett stort bibliotek med borrkärnor av is från 45 000 år bakåt i tiden. Allesammans visade på regelbundna kall- och värmeperioder. Detta är inget som människan kan påverka. Det hjälper inte hur många elbilar vi köper, förresten släpper ju svenskarna ut mindre än två tusendelar av världens samlade koldioxidutsläpp.

 Under den medeltida värmeperioden ca 1000 år e. Kr. var det varmare än i dag.  Den perioden inleddes 950 e. K. och varade fram till runt 1250 e Kr. Universitet etablerades, stora slott och katedraler byggdes under denna tid, när människor slog sig ned på både Island och Grönland. Michael Mann, en alarmist som blev känd genom sin förfalskade ”hockeyklubba” (som skulle visa på att det blivit snabbt varmare) genom att trolla bort den medeltida värmeperioden.

Sedan blev det återigen kallare, värsta köldperioden var mellan 1645-1715, då svält bröt ned människor både fysiskt och mentalt. Digerdöden härjade 1348 och 1315-1321 var det så kallt att Themsen bottenfrös. Från  1695 – 1735 blev det varmare, temperaturökningen motsvarade 4 grader på 100 år, dvs mer än vad IPCC förutspår för nuvarande sekel. IPCC har inga egna forskare anställda utan ändrar rapporter så att de blir politiskt korrekta. IPCC har bara till uppgift att studera ev. mänsklig påverkan på klimatet men inte helheten som andra fristående och seriösa forskare redovisar. Klimatet är beroende av solens aktiviteter, molnbildning, jordens omloppsbana och av havsströmmar, men den helheten ägnar sig IPCC inte åt.

Det varmare klimatet har lett till färre fattiga i världen. När man talar om en grads temperaturökning sedan lilla istidens slut kan man undra vad som är märkligt med detta och varför man utgår från just detta? Varför inte temperaturen under den medeltida värmeperioden? En ökning på två grader skulle innebära en temperaturnivå som upplevdes under romartiden, dvs för 2000 år sedan.

Jag minns när man varnade för en kommande istid och jag minns också Al Gore som sa att 2015 skulle det inte finnas någon is kvar på Antarktis men hans klimat expert har nu fällts för forskningsfusk.

Nu var det klimatet, men det kunde lika gärna ha handlat om coronaviruset, där den som vågar knysta i annorlunda tankebanor utsätts för mobbning- ja rent av idiotförklaring! I Sverige rapporteras i dag 7 500 nya smittade och 66 personer avlidna. I hela övriga norden rör det sig om 0 – några få.

”En strutsmentalitet råder i Sverige, strutsen sticker ner sitt huvud och ser inte att hela världen är annorlunda, säger Mikael Dolsten”, global forskningschef på Pfizer. Många tror på den politiska, medieskapade bilden och vägrar se att Sverige har gjort fel. Var det inte likadant i Tyskland under nazitiden?

Nu är det Domssöndagen, nästa söndag är det 1:a Advent och då är det ljus glitter och kyrkkaffe, som prosten Dahle sa på sin tid. Trevlig helg!

-------

Klimatfakta hämtat från Elsa Widdings bok ”Klimatkarusellen”. Elsa är civ.ing. från Chalmers, av akademisk familj och har arbetat för tre av fyra största energibolagen i Sverige. Hon försökte förgäves stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.
 
 
 
 

50 nyanser av grått - och litet blått

 
 

Valets segrare i USA utlovade tidigt att han skall häva inresestoppet för muslimer, gå med i Parisavtalet igen – för klimatet - samt höja skatterna. Beträffande muslimerna kommer jag att tänka på en taxichaufför jag åkte med i Tucon, han var från Spanien, pensionerad journalist men körde taxi för då träffade han så många intressanta personer, sa han. Jag berättade att 1000 personer från 60 länder väntades till konferensen Science of Consciousness och det gladde honom.

  Han hade skjutsat människor från alla religioner, själv var han katolik. Han berättade att han kört islamister och förklarat att han hedrar profeten Muhammed, men han tillber Jesus, som gjorde gott, botade sjuka och uppstod från de döda. Detta dugde inte åt islamisterna som skulle skära halsen av honom för att han inte tillbad Muhammed. Men Muhammed hade ju gift sig med småflickor, haft flera fruar som ägodelar och inte gjort något gott. De sprider bara hat mot alla som inte delar deras tro, och de har flera fruar som får massor med barn. Om 10 - 20 år har de tagit över världen, det blir synd om våra barn och barnbarn, sa taxichauffören. Det kom massor med somalier till Spanien och nu har det kommit islamister hit till Tucson också, sa han.

Parisavtalet ja. Utan tillgång till billig energi kommer de fattiga länderna att förbli fattiga. Att de ändå valde att stötta Parisöverenskommelsen var självklart. Givetvis vill de få ta del av klimatfondens resurser i form av stöd till klimatanpassning som de rika länderna erbjudit sig att betala. Målet var att år 2020 skulle I-länderna bidra med 100 miljarder dollar årligen, varav USA skulle stå för 3 miljarder dollar. Lilla Sverige betalar 5 miljarder kr och är således den största bidragsgivaren/person i hela världen. De fattiga länderna – inkl. Kina behöver inte minska användningen av kol, olja och gas då det skulle leda till en inbromsning av ekonomisk utvecklig.

Mer energi och ökade resurser samt större befolkning kommer att resultera i en större mängd avfall och föroreningar. Utmaningarna är stora, men under de senaste åren har världen blivit allt grönare med ökad matproduktion som följd. En väsentlig del av koldioxidmängderna kommer att gå in i fotosyntesen. Sjunker temperaturen kommer matförsörjningen att äventyras. Historien visar med all tydlighet att en global avkylning dödar till skillnad från en global uppvärmning.

Det FN organ som ansvarar för Parisöverenskommelsen uppskattar att koldioxidutsläppen kommer att minska med cirka en hundradel av vad som krävs för att hålla temperaturökningen under1,5 grad. Effekten av Parisavtalet kommer knappast att kunna mätas men vi tvingar oss att välja bort mycket annat som för mänskligheten spelar en stor och viktig roll.  

Höjda skatter sedan – det var väl bara Mona Sahlin som tyckte det var häftigt att betala skatt!

----

Fakta hämtat från Elsa Widdings bok ”Klimatkarusellen”. Elsa är civ.ing. från Chalmers, av akademisk familj och har arbetat för tre av fyra största energibolagen i Sverige. Hon försökte förgäves stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.


50 nyanser av grått - och litet blått

 
 

Valets segrare i USA utlovade tidigt att han skall häva inresestoppet för muslimer, gå med i Parisavtalet igen – för klimatet - samt höja skatterna. Beträffande muslimerna kommer jag att tänka på en taxichaufför jag åkte med i Tucon, han var från Spanien, pensionerad journalist men körde taxi för då träffade han så många intressanta personer, sa han. Jag berättade att 1000 personer från 60 länder väntades till konferensen Science of Consciousness och det gladde honom.

  Han hade skjutsat människor från alla religioner, själv var han katolik. Han berättade att han kört islamister och förklarat att han hedrar profeten Muhammed, men han tillber Jesus, som gjorde gott, botade sjuka och uppstod från de döda. Detta dugde inte åt islamisterna som skulle skära halsen av honom för att han inte tillbad Muhammed. Men Muhammed hade ju gift sig med småflickor, haft flera fruar som ägodelar och inte gjort något gott. De sprider bara hat mot alla som inte delar deras tro, och de har flera fruar som får massor med barn. Om 10 - 20 år har de tagit över världen, det blir synd om våra barn och barnbarn, sa taxichauffören. Det kom massor med somalier till Spanien och nu har det kommit islamister hit till Tucson också, sa han.

Parisavtalet ja. Utan tillgång till billig energi kommer de fattiga länderna att förbli fattiga. Att de ändå valde att stötta Parisöverenskommelsen var självklart. Givetvis vill de få ta del av klimatfondens resurser i form av stöd till klimatanpassning som de rika länderna erbjudit sig att betala. Målet var att år 2020 skulle I-länderna bidra med 100 miljarder dollar årligen, varav USA skulle stå för 3 miljarder dollar. Lilla Sverige betalar 5 miljarder kr och är således den största bidragsgivaren/person i hela världen. De fattiga länderna – inkl. Kina behöver inte minska användningen av kol, olja och gas då det skulle leda till en inbromsning av ekonomisk utvecklig.

Mer energi och ökade resurser samt större befolkning kommer att resultera i en större mängd avfall och föroreningar. Utmaningarna är stora, men under de senaste åren har världen blivit allt grönare med ökad matproduktion som följd. En väsentlig del av koldioxidmängderna kommer att gå in i fotosyntesen. Sjunker temperaturen kommer matförsörjningen att äventyras. Historien visar med all tydlighet att en global avkylning dödar till skillnad från en global uppvärmning.

Det FN organ som ansvarar för Parisöverenskommelsen uppskattar att koldioxidutsläppen kommer att minska med cirka en hundradel av vad som krävs för att hålla temperaturökningen under1,5 grad. Effekten av Parisavtalet kommer knappast att kunna mätas men vi tvingar oss att välja bort mycket annat som för mänskligheten spelar en stor och viktig roll.  

Höjda skatter sedan – det var väl bara Mona Sahlin som tyckte det var häftigt att betala skatt!

----

Fakta hämtat från Elsa Widdings bok ”Klimatkarusellen”. Elsa är civ.ing. från Chalmers, av akademisk familj och har arbetat för tre av fyra största energibolagen i Sverige. Hon försökte förgäves stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.


50 nyanser av grått - och litet blått

 
 
 

Valets segrare i USA utlovade tidigt att han skall häva inresestoppet för muslimer, gå med i Parisavtalet igen – för klimatet - samt höja skatterna. Beträffande muslimerna kommer jag att tänka på en taxichaufför jag åkte med i Tucon, han var från Spanien, pensionerad journalist men körde taxi för då träffade han så många intressanta personer, sa han. Jag berättade att 1000 personer från 60 länder väntades till konferensen Science of Consciousness och det gladde honom.

 
Han hade skjutsat människor från alla religioner, själv var han katolik. Han berättade att han kört islamister och förklarat att han hedrar profeten Muhammed, men han tillber Jesus, som gjorde gott, botade sjuka och uppstod från de döda. Detta dugde inte åt islamisterna som skulle skära halsen av honom för att han inte tillbad Muhammed. Men Muhammed hade ju gift sig med småflickor, haft flera fruar som ägodelar och inte gjort något gott.
De sprider bara hat mot alla som inte delar deras tro, och de har flera fruar som får massor med barn. Om 10 - 20 år har de tagit över världen, det blir synd om våra barn och barnbarn, sa taxichauffören. Det kom massor med somalier till Spanien och nu har det kommit islamister hit till Tucson också, sa han.

Parisavtalet ja. Utan tillgång till billig energi kommer de fattiga länderna att förbli fattiga. Att de ändå valde att stötta Parisöverenskommelsen var självklart. Givetvis vill de få ta del av klimatfondens resurser i form av stöd till klimatanpassning som de rika länderna erbjudit sig att betala. Målet var att år 2020 skulle I-länderna bidra med 100 miljarder dollar årligen, varav USA skulle stå för 3 miljarder dollar. Lilla Sverige betalar 5 miljarder kr och är således den största bidragsgivaren/person i hela världen. De fattiga länderna – inkl. Kina behöver inte minska användningen av kol, olja och gas då det skulle leda till en inbromsning av ekonomisk utvecklig.

Mer energi och ökade resurser samt större befolkning kommer att resultera i en större mängd avfall och föroreningar. Utmaningarna är stora, men under de senaste åren har världen blivit allt grönare med ökad matproduktion som följd. En väsentlig del av koldioxidmängderna kommer att gå in i fotosyntesen. Sjunker temperaturen kommer matförsörjningen att äventyras. Historien visar med all tydlighet att en global avkylning dödar till skillnad från en global uppvärmning.

Det FN organ som ansvarar för Parisöverenskommelsen uppskattar att koldioxidutsläppen kommer att minska med cirka en hundradel av vad som krävs för att hålla temperaturökningen under1,5 grad. Effekten av Parisavtalet kommer knappast att kunna mätas men vi tvingar oss att välja bort mycket annat som för mänskligheten spelar en stor och viktig roll.  

Höjda skatter sedan – det var väl bara Mona Sahlin som tyckte det var häftigt att betala skatt!

----

Fakta hämtat från Elsa Widdings bok ”Klimatkarusellen”. Elsa är civ.ing. från Chalmers, av akademisk familj och har arbetat för tre av fyra största energibolagen i Sverige. Hon försökte förgäves stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.


Biden kan jag nog jogga ifrån...

 
 
 

Då var valet över, men ingen vet ännu hur det slutar. Jag känner mig dock tryggare sedan jag sett Joe Biden jogga. Ta mig katten tror jag inte att jag slår honom!

När Trump twittrar sätter hela världen kaffet i vrångstrupen. –Så får man ju inte säga, så kan man inte göra, osv. Vad stora delar inte förstått är att Trump driver med dem. Han betonar att han inte är någon lismande politiker. Faktum kvarstår att hade det inte varit för pandemin hade han gladeligen fått fyra år till. I våras ledde han stort och många av dem jag känner over there har fått det bättre under Trump. Pensioner och löner har gått upp. Skatterna har sänkts. Biden vill ju höja skattena. 

Innan pandemin kom var USA:s arbetslöshetssiffror de lägsta på väldigt många år. Trupper har tagits hem och inga nya krig har startats. Mellanöstern har tack vare Trump fått ett fredsavtal, något som det inte talas så mycket om i Trump-fientliga Sverige, men som har stor betydelse i mellanöstern. Obama fick ju fredspriset innan han liksom Clinton ökade USA:s krigföring. En man i Västsverige blev enligt ryktet uppringd och tackad av Trump sedan han nominerat denne till fredspriset. 

Så kom då pandemin och i detta läge hade inte Trump något val. Vad hade hänt om de sagt som det var, att en farlig pandemi var på väg? Vi vet ju hur USA påverkar all världens börser. Med största sannolikhet hade det blivit kaos i hela världen. Det kunde inte Amerika medverka till utan i stället försökte de att tona ned faran.

Vem tror att någon svensk partiledare kommer att anklaga Löfven för nästan lika många svenskar, som dött i pandemin? För att jämföra oss med USA måste vi ju multiplicera med 33 och då blir det närmare 200 000 döda i Sverige. Tills nu. Det var inte för så värst länge sedan Sverige låg över USA i dödstal, per invånare, och då är vi bland de mest glesbefolkade länderna i hela Europa.

”När journalister och media tar ställning i sin nyhetsbevakning förstärker det underliggande fördomar och polarisering. Det är vad USA behöver som minst just nu. Vad som är olyckligt är att svensk media sakteligen börjar följa amerikanska mediers strategi.

Exemplen på detta i närtid är flera. Aktivismen på Sveriges Radio i samband med uppropet mot rasism är ett. Ett annat att DN bjuder in världens främsta klimataktivist till att agera chefredaktör för en dag. Det är ett politiskt ställningstagande, hur mycket det än dementeras.

Nyhetsbevakning får aldrig syfta till att styra politiskt utfall, snarare än att skildra och belysa verkligheten på ett oberoende sätt. Sverige har många lärdomar att hämta från USA. Den mediala utvecklingen är inte en av dem”. Detta skrivs i ledaren på Dagens Industri. 

Ja, vi fick väl ett smakprov på denna nyhetsbevakning där Bolibompa-damen, Mona Sahlin, Alice Bah Kuhnke m fl var ”sakkunniga”. Nu återstår att se hur det går för Joe Biden. Senaten och kongressen förblir republikanska och högsta domstolen likaså. Mina vänner kan nog andas ut. USA börsen har redan gjort det.  


RSS 2.0