Alla människors lika värde

Lördagens ”Här är ditt liv” med Lena Maria Klingvall, var verkligen en höjdare. ”Jag föddes vid rätt tid”, sa Lena Maria. ”Tidigare skulle jag ha lämnats bort och hade jag fötts senare hade jag valts bort”.  Tankeväckande, inte minst inför aborter som rutin av handikappade foster.

 

Hundra miljoner japaner vet vem hon är och beundrar henne och budskapet ”Alla människors lika värde”. Ett budskap som hjälper i japanska skolor, där mobbning – liksom i Sverige - är ett stort problem.

 

Men då måste man själv efterleva vad man säger och inte som Rödakorsordföranden Bengt Westerberg gjorde när han var folkpartiledare, resa sig ur TV-soffan när Bert Karlsson kom in.

Detsamma upprepades nu när Lars Ohly vägrade gå in i sminklogen för att Jimmy Åkesson var där.

 

Eller som andra partiledare, börja fundera på att göra om reglerna så att inte Sverigedemokraterna skulle få några utskottsplatser. I så fall värderas ju inte alla röster lika! Och alla människor är inte lika värda! Många invandrare försvarar också Sverigedemokraterna och har kanske som den kristne syrier som blev brutalt nedslagen, röstat på dem.

 

 Man kan tycka hur illa som helst om SD:s politik men i en demokrati måste alla röster värderas lika! Annars lever vi inte upp till budskapet om ”Alla människors lika värde” och kan inte kritisera dem som mobbar. Våra barn gör som vi gör oavsett vad vi säger!


Arvika och historier

I går var det varmt men i dag kom vinterjackan på till morronkaffet på ljugarbänken. Det duggregnar här, men längre norrut kommer snön. Huu och brr.

 

Det har annars varit en händelserik vecka både för mig och för landet i övrigt. Jag är i alla fall glad att jag inte sitter i valnämnden i Arvika! Deras schabbel med röster orsakar förmodligen ett nyval, åtminstone i Arvika. Röster hade ju felaktigt underkänts, men skulle ha blivit godkända av länsstyrelsen om de skickats på rätt sätt från Arvika. Hade Folkpartiet fått sju ynka röster mer hade det femte s-mandatet ersatts av ett borgerligt i Värmland och då fattades det bara ett mandat för egen majoritet i riksdagen.

 

Förre riksdagsmannen, auktionisten och historieberättaren Karl-Erik Eriksson finns inte mer. Han fattas oss. Jag kommer ihåg på en travdag i Årjäng när regnet hängde i luften hur Karl-Erik tittade på mig och sa: "Ja, du har paraply du, jag hade inget jag som gick i färg med skorna". Jag nästan skämdes över mitt rosa paraply och mina rosa skor...


Kohandel och riktiga kor

Äntligen övervann jag förkylningen och lättjan så jag kom i väg och springa litet grand. Det var ju underbart höstväder i dag också även om det var litet kallt innan man blev varm. Men det är så skönt att ha sprungit, de där endorfinerna är inte dumma de.

 

Ja nu har valet varit, ett val utan vinnare sägs det men nu kohandlas det om gladposterna. Och blir det Thomas Bodström som blir näste s-ledare? Eller lyckas Sahlin envisa sig kvar? Det är nog lugnare att se ut över flocken med riktiga kor. Och sedan får vi komma ihåg att det är svenska folket som har röstat och det finns säkert en anledning att de har röstat som de gjort. De som bråkar och demonstrerar är ju faktiskt de som stökar till det. Man behöver inte som Bengt Westerberg gjorde när Ny Demokrati kom in i riksdagen, resa sig ur soffan när Bert Karlsson kom dit, eller som Lars Ohly inte gå in i sminkrummet för att Jimmy Åkesson var där.


Thomas Bodström?

Denna veckan har jag haft fullt upp med att skicka mina manus till olika förläggare som William Braud rekommenderat. Vad bra egentligen, få någon från Kalifornien, någon som verkligen kände till marknaden för böcker om medvetande ”over there”!

 

Sedan har jag skickat manuset för barnboken till ett förlag i Sverige och ett i England. Nu är det bara att vänta på svar! Men till boken Consciousness Through the Looking Glass är det ju 17 medförfattare. Om alla dessa skickar tips likt det William Braud har gjort kan jag skicka ut till många, många fler, och någon måste ju nappa på denna bok med så många berömda författare!

 

I går kväll var det ett par älgkalvar i grannens trädgård, de fortsatte att beta mot elstängslet och vips där fick den ene en stöt. Men i stället för att svänga åt sidan fortsätter han rakt fram varpå tråden släpper. Sedan hoppar han tillbaka. Det var ju bra att jag såg det och det var ju enkelt att laga.

 

Min bror ringde också och talade om att ”nu var det SM i storljug”. Naturligtvis menade han partiledardebatten, men det är väl i kväll det går av stapeln på riktigt. Ja, nästa vecka vet vi hur det har gått, om Nordmarkspartiet, ett nytt parti i Årjäng som vill bevara anrika Claras konditori, riva det tomma nybygget på torget och återställa det Årjäng som varit, kommer in i fullmäktige. Och hur går det i landstingsvalet? Nu har ju mitt parti ingen härifrån på valbar plats efter mig. Riksdagsvalet sedan? Blir det de nya Moderaterna och blir i så fall Thomas Bodström ny partiledare för Socialdemokraterna?

Ja, mycket återstår att se. Men denna helg är det marknad i Årjäng också. Jag får sätta på kålgrytan…


AWARE-studien och Sam Parnia

Lilla Grå kom med mig till ljugarbänken i dag. Ja, jag har fått en ny ljugarbänk också för den gamla blev litet murken. Det går så fort att träet murknar. Det är nog inte som förr när man bara hade vinterhugget virke till snickerier. Och allt trä var ju senvuxet också, det hade kanske stått och växt i hundra tals år. Då är det minsann inte cm-stora årsringar inte! Det är därför riktigt gamla fönster fortfarande är friska medan de sedan 70- och 80-talen är helt uppmurkna. Skogsgödsling är definitivt inte bra ur kvalitetssynpunkt!

 

I dag fick jag ett e-mail från William Braud som undrade om jag har fått alla kapitel och någon ”publisher”  till min bok. Jag svarade som det var att jag väntade på referenser från en svensk författare vars kapitel jag nu fått – ett halvår efter de andra- men att jag tyvärr inte ännu fått någon publisher.  Men Braud bor ju i Palo Alto i det härliga Kalifornien så vi kanske träffas på konferensen i oktober. Amit Goswami kommer ju att vara med.  Jag tycker det skall bli jätteroligt med en konferens där jag känner så många sedan förut.

 

Sedan har jag mailat till Sam Parnia angående AWARE studien som han leder. Jag har inte hört något från denna FN-studie.  Är det kanske som Göran Grip säger, han tror inte att studien kommer att lyckas för att själen - eller det som lämnar kroppen när man dör – ser bara det som det är intresserat av – inte någon bild på Kalle Anka eller något sådant.  Spännande att höra fortsättningen!


Energi

Å vilket härligt väder idag! Men nätterna har blivit l-ä-n-g-r-e  och kyligare, på vissa håll var det faktiskt frost i natt. Men bara solen kommer fram blir det skönt. Vi var faktiskt till skogen i dag och plockade en hink med lingon. Men det var inte så gott om bär precis utan jag var glad att jag inte var  thailändare  och  skulle plocka 90 – 100 liter på en dag.

 

När temperaturen ute sjunker stiger valtemperaturen i alla fall. Det lovas och lovas, miljarder hit och miljarder dit, men är det något jag har lärt mig av alla valrörelser är det att inte tro ett dugg på alla löften. Men ett ”vallöfte” som är oroväckande är att vi kan få en kommunist eller åtminstone före detta kommunist till minister. Det vore definitivt inte bra för Sverige!

 

Sedan har jag återigen fått en beställning på boken Energi – men utan avsändare. Snälla ni, maila namn och adress till mig så skall jag skicka den bums!  ingrid-f@telia.com


RSS 2.0