Nu vänder vi blad…

 

2020 går obönhörligen mot sitt slut och som de flesta andra är jag väl nöjd med det.

Det har ju inte varit något vanligt år precis. I fjol i december när jag skulle lösa biljett till konferensen i Tucson var det litet för mycket som strulade. Sedan när jag hade fått fram en flight var det något som sa mig, ”nej du skall inte resa”. Varför? Jag hade ju varit med på konferenserna sedan 2008 och hade talartid och allt. Efteråt är jag väldigt tacksam för jag sparade ju flygbiljett, konferenslogi och avgifter. Jag våndades dock av att inte veta och vred mig som en mask i en myrstack. Vad skulle hända? Var det något med familjen, eller?

Det visade sig vara pandemin, som enligt folkhälsomyndigeten INTE skulle sprida sig i Sverige och så hade vi ju så god beredskap. Liknande hörde jag i början av februari i en direktsändning från Vita Huset där 10-talet experter uttalade att det var ingen fara för USAs befolkning. Det var bara för att lugna folket, så att inte börserna skulle gå ned. Då förstod jag att USA visste mer, de har ju en omfattande underrättelseverksamhet och att pandemin skulle bli verklighet. Pandemin var ju förutsedd att komma, det var inte frågan om den skulle komma utan när.

Till Sverige kommer det varje dag direktflyg från smittade länder. Passagerarna kontrolleras inte alls här. Nu har julflygen börjat gå igen – till Kanarieöarna med Dan Eliasson, MSB, men han kanske hade glömt armbanden för han kom ju hem igen (till allt elände) som någon sa.

Kanske smittas inte regeringen, för sedan Stefan Löfven barskt talat om för svenska folket vad man INTE skulle göra, gick han ju själv till Gallerian och julhandlade liksom parhästen Lena Hallengren. Magdalena Andersson har åkt till Sälen av alla ställen. Morgan Johansson var litet sparsammare för han gick på julrean.

Nu är det ju inte förrän 7 januari (2021!) munskydden (motvilligt) skall på – om det är trångt förstås. Viktigt att påpeka är att WHO, ECDC, CDC samt 170 länder i världen vill eller har lagt tvång på att använda munskydd i publika sammanhang, säger professor Fredrik Elgh.

Men det var ju ÖVRIGA världen det. Det berör inte Sverige!

Nu vill jag önska er alla ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR och ett bättre år. Men någon överraskning kommer det nog att bli ett bra tag in på 2021 också... Det gäller bara att inte vara rädd för det vi inte vet något om. Det kan ju bli till det bättre!


Sagor och spådom

 

 

Då var julaftonen passerad och årets föredömliga julvärd med den. Lars Lerin rev minsann inte ner några svenska flaggor ur julgranen han utan pratade lugnt och varligt om hur det varit förr i tiden. Om kvinnorna som utfordrade korna med extra gott hö och en hård brödbit på julaftonen och sist klappade till dem med en havrekärve mellan hornen för att de skulle mjölka bra och må bra under det kommande året.

 Om kvinnan som hade 28 katter men som bara skulle få ta en med sig till äldreboendet (inte dåligt det!) eller den katten som fick ungar på hösten och blev tillsagd att komma fram med dem, annars fryser de ihjäl. Hon gjorde som hon blev tillsagd, kom släpande på kattungar fem gånger varpå de varligt skickades till katthimlen en efter en. Nu blev det allt litet sorgligt, sa Lars och sedan kom Rapport.

Det handlade om Brexit, som äntligen var i hamn och så handlade det förstås om coronan, där Sverige verkligen utmärker sig. Allt tycks ha blivit fel… Skolbarnen som inte smittade har plötsligt blivit värsta smittbärare, och den 7 januari – efter julklapparna, julträffarna och mellandagsreorna skall vi få ta på oss munskydd - om vi inte kan undvika trängsel förstås.

När andra länder stängde ner tidigt i våras var Sverige öppet som vanligt, ALLA flyg som bara flugit in i Sverige utan tillstymmelse till koll eller karantän. Det liksom ”att barn inte smittar” var förstås för att vi skulle bli flockimmuna! En enbart svensk företeelse. När Spanien stängde ner helt gjorde Sverige absolut ingenting och när Norge stängde ned för andra vågen öppnade Sverige upp för besök på äldreboenden. Sven Wollter var en av dem som var 70 plussare skulle hälsa på sina barn…

Så går det när myndigheters ledningar är politiskt tillsatta! All yrkeskompetens är som bortblåst. Det hjälper inte hur duktig socialist men är, det går inte att styra ett land med internationalen, utan munskydd i pandemier, med armband, saft och bullar. Men fortfarande tror många på sagor.

Då vill jag hellre tro på spådomar, som Sylvia Browne som sa ”In around 2020 a severe pneumonia-like illness will spread throughout resisting all known treatments. Almost more baffling than the globe, attacking the lungs and the bronchial tubes and resisting all known treatments. Almost more baffling than the illness itself will be the fact that it will suddenly vanish as quickly as it arrived, attach again ten years later, and then disappear completely”.

Vi får hoppas Sylvia Browne har rätt!  Hon beskriver ju att pandemin skall pågå ett år för att sedan plötsligt försvinna, ja, den skall ju göra en visit igen efter 10 år och sedan vara borta för alltid.

Frid vare med ER och trevlig JUL!


Nu håller hon med!

 
 
 

Det är väl bara att hålla med coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen.

 

Regeringen, och tidigare regeringar, får tung kritik för att inte ha åtgärdat strukturella brister som varit kända i årtionden. Även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kritiseras i coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen.

 

”Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen borde omgående ha lagt mera vikt vid förhållandena på särskilda boenden. Vår bedömning är att varken Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen haft en tillräcklig överblick över den kommunala äldreomsorgens problem och brister. Det innebar att vägledning för arbetet i äldreomsorgen dröjde”, skriver de.

 

Före jul är alla andra sitter och tittar på sina tomtar och annat julpynt gör jag välbehövlig julstädning. Det handlar mest om att sortera och slänga papper. I år fick jag ögonen på ett par ÄDEL- artiklar jag skrivit när det begav sig. Kommunerna övertog ju ansvaret för den del av vården som föranleddes av naturligt åldrande medan landstinget skulle svara för sjukvårdande insatser. Jag förutspådde nya gränsdragningsproblem och det har det sannerligen blivit. Tänk bara på alla som skulle ha behövt syrgas i stället för morfin. Någon pandemi ingick inte i tankevärlden ens!

 

Andra nordiska länder hade större fokus och tidigare åtgärder kring äldreomsorgen, skriver kommissionen som främst tittat på situationen i våras.

29 februari publicerade norska Folkehelseinstituttet utförliga riktlinjer för pandemibekämpning i sjukhem. Personal inom äldreomsorgen som varit i riskområden uppmanades att stanna hemma från arbetet i 14 dagar.

 

”I Sverige hade personer som återvänt från riskområden i utlandet, under förutsättning att de var symtomfria, inga begränsningar att gå till arbetet direkt efter hemkomsten, oavsett om det var inom äldreomsorgen, sjukvården eller andra verksamheter”. Detta har jag ett exempel på, en väninna som varit i Florida kom hem efter att ha passerat fyra flygplatser. Hon arbetade inom äldrevården och frågade sin chef om hon skulle sitta i karantän, det hade inte varit någon som koll på flygplatsen. –Nej hon fick åka iväg och jobba natten!

Så sent som i somras, när det rådde en enorm brist på skyddsmaterial för vårdpersonal, eldades 72 ton skyddsutrustning från Socialstyrelsens nationella beredskapslager upp på kraftvärmeverket i Västerås, bland annat en miljon handskar och 235 000 operationsmunskydd. Tänk inom äldrevården hur många som hade varit tacksamma om de haft något att skydda sig med!

Redan i samband med de första covid-relaterade dödsfallen infördes besöksrestriktioner i våra tre grannländer Norge, Danmark och Finland. När detta skedde i Sverige hade mer än 100 personer dött på svenska äldreboenden, skriver coronakommissionen. Den 16/4 sa Anders Tegnell att Stockholm kunde få flockimmunitet så tidigt som i maj månad. Att covid-19 inte var någon vanlig influensa hade han tydligen inte reda på.

Ett hälsotecken är dock att t o m den riktiga kungen (inte Tegnell!) reagerat!  Ha en TREVLIG  fjärde ADVENT och den 21 december vänder det. Sedan går vi mot ljusare tider!

Nobeldagen

 
 
 

I dag är det den 10 december, Nobeldagen, då årets Nobelpris delas ut. I år kommer dock inte pristagarna att vara fysiskt närvarande p g a coronan. En av årets pristagare, Sir Roger Penrose, är vid sidan av svarta hål också intresserad av medvetandet. Han brukar vara med på Science of Consciousness konferenserna, så honom har jag lärt känna litet grann. Jag blev smått upprörd över att nyheterna glömde ”Sir”, han adlades ju 1994, och för engelsmännen är det som att svära i kyrkan att glömma en sådan sak! Hängde liksom många fler med på Abi Montefiore´s grattis hälsning till Nobelpristagaren.

Mest fascinerad är jag över hans overheadbilder, som är ett roligt inslag på konferenserna. Han ritar för dem för hand till skillnad från de tekniskt avancerade bilder alla andra har. 2011 var han med i Stockholm, då hade han sin fru och en son i skolåldern med sig plus en massa bilder som han delvis ritade under sitt föredrag. Svarta hålen bara växer fram vare sig det är i Tucson i Arizona eller som i fjol, i Interlaken i Schweiz.

Kemipriset var också roligt att det tilldelas två kvinnor: Emmanuelle Charpentier, Frankrike, och Jennifer A Doudna, USA, för gensaxen, utvecklingen av en metod för genmodifiering. Vi får bara hoppas att den inte missbrukas, men det var i alla fall roligt att priset gick till kvinnor!

 

Det var något annat det än när Otto Hahn fick Nobelpris för Lise Meitners upptäckt hur atomer klyvs när uran bestrålas med neutroner (1945) eller när Rosalind Franklind löste frågan om hur DNA-molekylen var uppbyggd men priset gick till James Watson och Francis Crick!

 

I fjol var jag i Stockholm och passerade Konserthuset när gästerna kom och lyckades komma ”hem” här de bussades till stadshuset. Jag glömmer aldrig den unge grabben som var så stolt i sin frack!

 

I år blir det väl att som vid alla Nobelfestligheter städa bokhyllan och se på det högtidliga utdelandet. Litet tråkigt är det förstås att det inte blir live. Vi får hoppas på nästa år! När coronan är över skall Marja i Myrom bjuda på soppa och hembakad bröd också. Något att se fram emot i mörkret.


Norska hemvärnet ocn Black Friday

 
 
 

Norska hemvärnsmän står vid svenska gränsen för att förhindra svenskar komma in i Norge. Ett tillstånd som inte har funnits sedan andra världskriget, fastän då var det tvärt om. Då var det svenska soldater som hindrade norrmän, så även den norske kungen att komma in i Sverige.

Ser man på dödssiffrorna i pandemin är det lätt att förstå. Norge liksom Finland hade 300 – 400 döda, Sverige närmare 7 000!

 Den 25 februari skrev Folkhälsomyndigheten att risken för allmän spridning i Sverige är "låg". Den allmänna smittspridningen drog igång rejält. I månadsskiftet jan/febr hade jag hört på en TV-sändning från Vita Huset där 10-talet experter uttalade att det var ingen fara för USAs befolkning. Det var bara för att lugna folket, så att inte börserna skulle gå ned. Då förstod jag att USA visste mer, de har ju en omfattande underrättelseverksamhet och att pandemin skulle bli verklighet.

Men vad händer när jag påpekar detta? Jag blev rejält åthutad! ”I en pandemi skulle ju Sverige hålla ihop. Utvärdera fick man göra om något år.” När vi alla var döda! Mot ren dumhet finns inga vacciner!

I Sverige kommer det varje dag direktflyg från smittade länder. Sverige bygger inga murar, sa Löfven. Passagerarna kontrolleras inte alls här. Och alla nyanlända, oavsett corona eller ej, 100 tusen på ett år läste jag på ett ställe.

Den 16/4 sa Anders Tegnell att Stockholm kunde få flockimmunitet så tidigt som i maj månad. Att covid-19 inte var någon vanlig influensa hade han tydligen inte reda på.

Så sent som i somras, när coronapandemins omfattning borde ha stått klar för myndigheterna och det rådde enorm brist på skyddsmaterial för vårdpersonal, eldades 72 ton skyddsutrustning från Socialstyrelsens nationella beredskapslager upp på kraftvärmeverket i Västerås, bland annat en miljon handskar och 235 000 operationsmunskydd. Tänk inom äldrevården hur många som hade varit tacksamma om de haft något att skydda sig med!

IVO har med all rätt kritiserat hanteringen! Överlagt mord, säger läkare. Varför reagerar inte ALLA människor? Man har ensidigt hört Tegnell i media och likt tyskarna på 1940 talet tror man på det regeringen säger.  Det kanske är läge att återigen påminna om Martin Luther Kings visa ord: ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad och du är inte bara ansvarig för det du säger utan även för det du inte säger”. Tack alla ni som reagerar!

”Plötsligt gällde inte den heliga nationella trossatsen ”allas lika värde” längre. Det behövdes bara ett litet virus för att sätta människovärdet i gungning.

Tänk på det nästa gång ni hör någon politiker orera om ”allas lika värde” och mänskliga rättigheter när det handlar om migranter som får uppehållstillstånd, rättigheter till bidragsförsörjning, sjuk- och tandvård, bostad, utbildning, svenskundervisning och mycket mer bara de sätter foten på svensk mark.

Det är de gamla som nu dör på äldreboendena som har arbetat ihop den välfärd vi så generöst bjuder migranterna på. Jag är inte helt säker på att de gamla skulle ha instämt i prioriteringen om de hade fått en chans att yttra sig innan de sövdes till döds med morfin.”

Så skriver Julia Caesar, visst har hon rätt! Tror inte att de som pratar om ”värdegrund” har satt in det i sitt etiska sammanhang!

Det är nästan litet Black Friday över hela Sverige. Vi blir mer eller mindre lurade vad vi gör. Jag tänkte att jag skulle beställa ett nytt läppstift på KICKS, när det var 25 procents rabatt. Det var bara det att de hade slutat sälja mitt märke Coco Chanel, det såldes i specialaffärer. Där var det inga 25 procent, men en hög frakt. Ja, tänkte jag, men det blir ju smidigt att få det i postlådan. I helskotta heller. Det skickades med DHL till OK i Årjäng, 3 mil bort – liksom mina tulpanlökar.

Men nu är de hämtade, jag fick minst 20 nya + de 20 lökar jag beställt och läppstiftet i en stor låda samtidigt. Så till våren har jag chans att bli vacker och omgiven av tulpaner – om de hinner rota sig under löven och om inte sorkarna har ätit upp dem förstås. Om inte om hade varit i vägen hade kärringen skjutit björnen, brukade man säga förr. Ha det, som våra kloka norrmän säger!

 
 
 
 
 

RSS 2.0