Försenad fiight, jag skyller på EU

Flighten blir något försenad, men på måndagmorron bär det iväg. Vi flyger dock förbi Blåkulla, det var ju så besvärligt med EU-reglerna med katthållare, hastighetsbegränsning och gud vet allt i år så kvasten blir nog kvar hemma. I stället blir det SAS och New York för första mellanlandning, sen blir det Phoenix, före Tuscon där konferensen äger rum. Jag brukar ju mellanlanda i Dallas, flygplatsen i form av en åtta, men i år blir det en ny bekantskap. I år har jag också sällskap av min dotter, som bara älskar Tucson.
Det har varit litet stressigt med allt som skall skrivas ut, artiklar, föredrag, Forthcoming books osv. så det höll på att bli mässfall med bloggen. I tanken är jag redan i Tucson, et är så vackert på flygplatsen och värmen brukar slå emot en. Vi får se om jag får åka med samme vänlige taxichaufför från Spanien i år. Det var en pensionerad journalist som körde taxi för då träffade han så många intressanta personer, sa han. Jag berättade att 1000 personer från 60 länder väntades till konferensen Science of Consciousness och det gladde honom, då skulle han träffa många intressanta människor.
Han hade skjutsat människor från alla religioner, själv var han katolik. Han berättade att han kört islamister och förklarat att han hedrar profeten Muhammed, men han tillber Jesus, som gjorde gott, botade sjuka och uppstod från de döda. Detta dugde inte åt islamisterna som skulle skära halsen av honom för att han inte tillbad Muhammed. Men Muhammed hade ju gift sig med småflickor, haft flera fruar som ägodelar och inte gjort något gott.
De sprider bara hat mot alla som inte delar deras tro, och de har flera fruar som får massor med barn. Om 10 -20 år har de tagit över världen, det blir synd om våra barn och barnbarn, sa taxichauffören. Det kom massor med somalier till Spanien och nu har det kommit islamister hit till Tucson också, sa han.
På hemvägen tar vi omvägen över San Francisco där det är 10 timmars väntetid, lagom för bron och Fisherman´s wharf. Alcatraz räcker att bara titta på från land och Sausalito kanske får vara, vi får se vad vi hinner. Hoppas den stora jordbävningen dröjer ett tag till…
Det kommer i alla fall att bli nöjesdelen av det hela innan vi tar nattflyget hem, ja till Köpenhamn och sedan är det en kort tur till Oslo: ”Om 10 minutter är vi på bakken”, sa piloten förra gången.
Ni som orkat läsa ända hit önskas en JÄTTETREVLIG PÅSK!

Vila i frid på NK

När jag kom från Uppsala för mellanlandning i Kungliga Hufvudstaden gick jag från Åhlens och Sergelgången mot NK. Skomakaren på Åhlens har ju slagit i sin sista nubb och det var just akutskomakare jag var ute efter. Mina älskade sandaler behövde lagas nu igen. ”Du får ordna begravning när du kommer hem, de är helt slut sa han”.

Vila i frid, tänkte jag och gick vidare till City Lodge. På Birka, där jag brukar bo, fanns det inga enkelrum den natten utan jag hade fått säng i ett delat tjejrum på City Lodge. Men när jag frågade hade de i alla fall ett enkelrum med dusch och toa i korridoren. Det fick staten bjuda på! Annars försöker jag att bo så billigt det bara går när någon annan skall betala. Ja, jag vet att det inte gör någon skillnad i det stora hela, men för mig känns det etiskt riktigt.

Klockan två kom någon in i rummet bredvid och sedan började snacket. På arabiska. Det avslutades med en psalm vid femdraget. Psalmen lät riktigt vacker, men det var nog inte min Gud utan Allah som prisades…

Det var litet skillnad när jag satt i dåvarande Skogsvårdsstyrelsen då tågbiljetter första klass var beställda. Jag kommer ihåg när jag delade kupé med Vikingarna till Stockholm, Christer nynnade på en låt och undrade hur den gick. Jag kommer också ihåg min tid i Försäkringskassan.

På ett sammanträde i Etikprövningsnämnden, då man talade om människor som missbrukade sin makt kunde jag inte låta bli att berätta om hur det var i Försäkringskassan med Anna Hedborg som generaldirektör. Då var det minsann vin till maten och konjak till kaffet.

”Anna Hedborg är min syster” sade mannen bredvid.

Så kan det gå när inte haspen är på.


Det våras - för Nordkorea

I går eftermiddag hörde jag ett väldigt bölande. Vad hade hänt? Det lät som en tjur, men de har ju inte sagt flaska, inte på hela vintern i alla fall.
Det var tjurarna, som hade börjat busa med varandra. Förmodligen kände de av våren och började längta efter kvinnligt sällskap. Ljuset och almanackan och tjurarnas känslor säger en sak: Det är vår på gång!
Men litet nedkyld blir man allt av kylan och den svinkalla nordostliga vinden. Jag hejdar mig, jag har väl inte skrivit något olagligt nu? Nej, svinkallt är inte fel, åtminstone inte ännu.
Yttrandefrihetslagen skall ju ändras, och mot detta protesterar inte heller partierna. Yttrandefrihetslagen är en av våra fyra grundlagar. De andra är regeringsformen, tryckfrihetsförordningen och successionsordningen. Grundlagarna fungerar som en grundnorm som är överordnade andra lagar och bestämmelser.
Hur kommer det att gå med vår yttrandefrihet? Kommer det att bli så att vad vi enskilda får säga och tycka skall granskas av någon politiskt korrekt statlig myndighet? Ungefär som i Ryssland, Kina och Nordkorea.
Nu till något betydligt roligare, att Hanna Falk vann sprinten och svenskt på andraplats också! Falks revansch gläder mig extra mycket sedan hon i förtid blev hemskickad från OS. Jättebra gjort Hanna!

Vårens(?) Filippa Mässa

I morron är det Filippa Mässa i Svanskog. I år har jag nya vykort från mina böcker med bl a Marja i Myroms illustrationer av Rosa och korna på Lyckan. I veckan var det ett stort reportage i NWT om utställningen på Arvika bibliotek med målningar av den store konstnären Tore Andersson, som inte finns längre och hans yngre kvinna vår härliga konstnär, Marja.
Grattis Marja till det jättefina reportaget!
Kulturredaktören, som gick just när jag börjat mitt föredrag i på bokmässan i Göteborg, hade stannat kvar i Arvika och skrivit så fint om vår egen Marja. Jätteroligt! Och om Tores tavla ”Marja naken”, som på sin tid såldes för 170 000 kronor. Inte undra på att skattenämnden kom på besök och blev bjudna på kaffe, för Tore var bättre på att måla än att deklarera! Sköta ekonomin och hushållet blev Marjas lott. Men så kan hon hantera såväl yxa som pensel!
Jag har också Hans Arnolds illustrationer på vykort liksom foton på sonens Highland Cattle boskap vid Östra Silen. Kossorna som badar och Blondie som solbadar… Då var det sommar, men i år får vi minsann vänta på våren.
I morron finns jag med böcker och vykort på Svanskogs Folkets hus 11 – 16.
VARMT VÄLKOMNA till FILIPPA Mässan!
www.ingridfredriksson.com

Kvastar och Nifelhem

Nu har den sista februariveckan passerat, men det blåser fortfarande från Nifelhem, som en gammal farbror sa för länge sedan. Nifelhem är ett ställe mellan eldens och köldens värld – närmare köldens. ”Det är nog för att vi har betalat för mycket i bensinskatt”, säger min bror. Bensinskatten skall ju hjälpa mot uppvärmningen av klimatet och det märker vi inte av nu, med snötyngda palmer i södra Europa tom.
Uppdrag granskning har nu granskat Palmemordet. Bevare mig väl, är väl det snällaste man kan säga, när vi får reda på hur det gått till och vem som fick Christer Pettersson fälld. Denne polis hade ju fötterna i undre världen och var dömd för stöld ändå fick han bli en ledande polis. Hans förhörsmetoder med löften om 50 miljoner i belöning var ju helt sanslösa! Hans chef likaså. Detta hände i Sveriges viktigaste mordutredning!
”Kan vi alls lita alls på rättssystemet när polis, åklagare och domare så hänsynslöst kan manipulera vår tids viktigaste mordutredning. Allt för att dölja den grupp som står bakom mordet på Sveriges statsminister. Att det var ett politiskt mord råder det ingen tvekan om”, skriver Rune Lanestrand. Han nämner också i mindre smickrande ordalag åklagare Christer van der Kvast. Det behövs nog nya kvastar till att sopa med!
Detta var ett svar på min fundering på hur det fungerar med lag och ordning i det här landet. Det skjuts ju varje dag, våldet breder ur sig, våldtäktsmän går fria och de som fälls får någon månads straff. Och som regel utvisas de inte heller…
”Nu skall vi ta i med kraft för att för att få ordning och reda”, säger statsministern. Så sa han i fjol och så kommer han att säga nästa år, när det blivit ännu värre, också. Är det någon som tror på honom längre?

RSS 2.0