Petter Katt och Urtanterna

Det var soligt och vackert i dag, åtminstone när man satt inne och tittade ut. Väl ute blåste det litet kyliga vindar. Men det är väl bra, med tanke på att det är Petter Katt-dagen i dag.
Dagen firades i äldre tid till minne av att aposteln Petrus tog säte på en biskopsstol i Antiokia. Dess latinska namn har varit Petrus cathedraticus, men i almanackorna förkortades det till Petr cath. Det folkliga namnet blev Petter Katt. Ett vanligt talesätt har varit "Petter Katt kastar den heta stenen i sjön". Med det ville man varna för att isarna började bli osäkra.
Ja, här är de allt osäkra, för det är ingen is alls!
VM går för fulla muggar i Falun, eller i fjällen, som det numera heter… Stort GRATTIS till damerna som fixar medaljerna! Marcus Hellner blev visst litet sur på Blomkvist, som hade litet synpunkter på åkandet… "Han sitter ju bara i sin stol". Efter ett lopp, när det värker i hela kroppen och medaljerna har gått en förbi på sista sträckan är det nog lätt att bli litet irriterad. Jag kommer ihåg en historia från Sixten Jernbergs tid, om det var Sixten eller någon annan skall jag väl ha osagt, men landshövdingen var framme direkt efter ett lopp och frågade hur det kändes. "Åk själv, gubbjävel, så får du känna", blev svaret. All heder åt Marcus!
Clarorna, Årjängs kvinnliga företagare, har haft årsmöte. Tyvärr slutade vår ordf. Inger Fjällman Sedvall och vår kassör Anette Eriksson. Vi har bara att tacka dem!
Vi får också tacka Urtanterna som underhöll till kaffet! Vilket kroppsspråk!
Som ambassadör för kvinnors företagande brukar jag berätta när jag skulle åka tunnelbana i San Francisco och inte visste vad stationen jag skulle till hette. "Vet man inte åt vart man ska kan man åka åt vilket håll som helst." Sa biljettflickan. Då kände jag mig precis som Alíce i Underlandet som frågade katten om vägen. "Vet man inte vart man vill komma spelar det ingen roll vilken väg man tar", svarade katten.
Därför måste vi ha ett MÅL och veta vart vi ska! Jag brukar trycka på att det gäller att handla när idén kommer. Då har man chansen att starta företag. Och vi vill ju bli ännu fler Claror! I den sanna entreprenören Clara Johanssons tecken.

För demokrati gäller yttrandefrihet

Vi är allt bra naiva vi svenskar vi tror alla om gott. Så här skriver Mona Waters, född muslim och uppvuxen i Somalia:
"Själv så var det avgörande steget som fick mig att lämna islam när jag började studera de islamska skrifterna. Det jag fann var att islam just är en primitiv religion och fullständigt omöjlig att kombinera med demokrati. Så vad är det som Koranen lär sina anhängare då? Ja, döm själva. Muhammed lärde att män får våldta och gifta sig med flickor i förpuberteten (65:4), att icke-muslimer skall korsfästas och amputeras (8:12, 47:4) samt halshuggas (8:12, 47:4), att den troende som dödar ickemuslimer blir belönade i paradiset (9:111), att icke-muslimer skall kallas svin och apor (5:60, 7:166, 16:106), att ickemuslimer är vidriga varelser som inte förtjänar någon nåd (98:6), för islams skull skall man utpressa icke-muslimer (9:29), och detta för att bara ge några få exempel bland många andra. Att detta är ett tecken på en primitiv religion som inte vill samverka eller respektera ett demokratiskt statsskick skall man inte behöva ha en juristexamen från Uppsala universitet för att förstå.
Och hur är det med islam och demokrati då? Man kan vända sig till Koranen för att få alla de svar man behöver. Enligt islam ska man behandla icke-muslimer som svurna fiender (4:101), män får ha sexslavar och arbetsslavar (4:3, 4:24, 5:89, 33:50, 58:3 och 70:30) samt skall slå dessa och sina fruar (4:34, och Muhammed uppmanade också alla män att ha piskor hängande där deras kvinnor kan se dem: Kash. Shaf of Al-Zamakhshari, vol. 1, s. 525), en muslim skall terrorisera ickemuslimer (8:12, 8:60) och i Sahik Muslim läser vi ”Jag har blivit beordrad att strida mot folk tills de erkänner att det finns ingen annan gud än Allah, och Muhammed är Allahs budbärare” (1:33). Om Ullenhag ser dessa påbud som förenligt med demokrati måste jag protestera.
Att Islam inte heller går ihop med yttrandefrihet märker vi av genom att det som muslim är förbjudet att kritisera eller ifrågasätta sin egen religion (4:65, 24:63) På arabiska heter det Fitnah."
Jag kommer att tänka på i våras när jag och min dotter var i Tucson och träffade en av medförfattarna i min kommande bok ,"Mysteries of Consciousness", Amna som är barnläkare och professor i Sudan. Amna var islamist, hon tog avstånd från det extrema men förklarade att halva Europa var islamistiskt och att det skulle bli hela Europa.
"Ja, till Sverige får de gärna komma, bara de anpassar sig", sa min dotter. "Nej, nej, en islamist kan inte anpassa sig, för oss gäller koranen", sa Amna.
Diskussionen tog fart. Jag hade faktiskt tänkt göra något annat den dag jag var ledig efter konferensen… Så kom jag på det, "det finns bara en Gud oavsett vad vi kallar honom, Allah eller något annat sa jag". Alla blev nöjda och frukosten kunde avslutas.
Vi har i vårt land rätt många flyktingar för vilka koranen och deras tolkning av densamma är viktigare än svensk lag. Sunni och shiamuslimer som är i fejd med varandra blir inte vänner bara för att de kommer till Sverige. I många fall är deras tro rent medeltida i våra ögon (speciellt kvinnliga) och i fredspristagarnas kloka ståndpunkter, som Malalas. Heder åt henne!

Holografiska förluster

Tonietta Walters, en av medförfattarna i min tredje bok om consciousness har lämnat oss. Hon var så glad över att få skriva ett kapitel i boken, det är verkligen roligt med sådana medarbetare! Jag fick hennes sista mail på söndagen, för att på onsdag få veta att hon somnat in omgiven av sin mamma och syster. Det var hjärtat…

Knappt en vecka därefter fick jag ett mail att Karl Pribram dött av cancer. Albert Einstein hade en diskussionspartner, David Bohm som i sin tur hade en diskussionspartner, Karl Pribram. Jag hade turen att få träffa Karl Pribram på konferensen i Salsburg 2007. Vi hade mail-kontakt senare och skickade julhälsningar. Karl Pribram liksom David Bohm var också de huvudsakliga medhjälparna till Michael Talbots bok "The Holographic Universe", som sedan nytryckts flera gånger.

Jag måste skicka kondoleanser till båda.

Annars är det brått som vanligt. Jag kom ju på att i veckan är det momsdags också. Då skall resultatet för fjolåret spikas! Jag har tre rörelser att deklarera för, min egen plus två andra. Och så har jag ju mina böcker… Måste maila till förlaget i North Carolina ang. "Mysteries of Consciousness", så att de skyndar på den litet så att den säkert hinner ut innan Toward a Science of Consciousness i Helsingfors. Och så skall ju "mer om Rosa och korna på Lyckan " ut och så har jag inte hört något om "The Journey of life or death…

Varför blir det så? Varför kan jag inte i god tid fixa allt som skall göras?

Det ser ut att vara vackert vinterväder i dag. Ja, det var det i går också, men det blåste från Nifelhem. Jag riktigt längtade efter sol frisk luft, men i går var den litet alltför frisk för mig…

Änglar finns i Årjäng och Sverige!

Det är kanske inte så många som läser min blogg, men när NWT skrev om den sjuka äldre damen som bestulits på hela sin pension började det hända saker. Jag öppnade ett bankkonto i hennes namn, clearingnr 84319-531130722, i Westra Wermlands Sparbank och pengarna började komma så smått. Samtidigt hade ett par änglar i Årjäng, Sandra Holmkvist och Lene Olsen öppnat ett fb-konto dit man kunde swisha över pengar, senast torsdag kl 12.
Och de lyckades jättebra! Fick reda på detta och var med när de lämnade över pengarna, ja, de tog räkningarna och de mesta pengarna med till banken och Ernas kuvert med räkningar. Erna orkade inte själv gå ut den dagen…
Jag kan inte nog tacka alla i Årjäng och faktiskt hela Sverige, som tänkt på Erna!
Och Marja i Myrom hörde av sig och hade börjat måla en tavla till förmån för Erna! En stor tavla blev det! Tavlan, EN RESA GENOM LIVET, föreställde Erna och var tänkt att gå till högstbjudande, men när pengar redan kommit in gav Marja den till Erna som fick den för att göra som hon ville med den. Klart att Erna ville behålla den! (Tack alla ni som delade!)
Jag blir nästan rörd när jag tänker på vad snälla människor det finns!
Men det är inget ont som inte har något gott med sig, tack vare att Ernas historia kom ut kunde tjuvarna gripas i Borås. De hade många liknande historier på sitt samvete men nu hamnade de i alla fall inom lås och bom. De fick mat och husrum ordnat…
Litet ledsen måste man bli när man tänker på att många äldre i likhet med Erna inte har pengar så det räcker till mat. Och glasögon sedan… Erna har starr som inte kunnat opereras men hon har inte haft pengar till nya glasögon. Förhoppningsvis räcker pengarna till det… och medicin…
Jag kan i likhet med Erna bara ödmjukast TACKA alla som har bidragit! TACK, ni är guld värda!
(clearingnr 84319-531130722, i Westra Wermlands Sparbank, Erna)

RSS 2.0