Gott Nytt År och Rose, The Lucky Cow of Small Meadow

I dag var det halkigt! Regn på isiga vägar, ja värre kan det knappast bli! Grusbilen skulle sanda Vägverkets vägar först… Lillpojken har dock lånat en sandkärra och plockat fram sandspridaren så vi får se hur det går.
Dagarna före jul kom min barnbok om Rosa och min barndoms kor ut som ebok på engelska: Rose The Lucky Cow of Small Meadow http://t.co/ixNaHsYB.
Lybrary ebooks ville t o m ha ett foto. Fick tag i en bild från bokmässan och skickade iväg… http://www.lybrary.com/ingrid-fredriksson-m-176116.html
Det känns litet nytt och roligt med en annorlunda bok. En bok som inte är vetenskaplig men som bygger på egna upplevelser och ett stycke historia.
Sedan har mitt abstrakt blivit godkänt för en poster i Agra men det var litet svårt att boka hotell där. Men de skulle i alla fall ha västerländska toaletter…
En skolkamrat och god vän till datasonen omkom i en bilolycka på julaftonen, så det har väckt förstämning i bygden denna julhelg. Dagarna innan det hände hade han pratat på att han skulle skriva testamente i fall han skulle gå bort…
Har vi människor ett sjätte sinne? Får vi föraningar om vad som skall ske?
Ja, det blir många funderingar när man summerar året som gått. Nu hoppas vi på ett riktigt fridfullt GOTT NYTT ÅR till oss alla!

God vit jul!

Mörkret har sakta sänkt sig över nejden och nu börjar julfriden infinna sig. Har i princip hunnit med vad jag skulle också, pappren är sorterade! Det blir aldrig färre utan bara fler trots att jag slutat med en himla massa saker. Men då kommer det nya områden till!

Jag har också för första gången på många år gjort en hemlagad pressylta i år. Sedan skickade jag mitt "hemmasnickrade" julkort till dem som bidragit till Aspects of Consciousness, både den som kommit ut och den planerade. En del e-mailade jag till, men Edgar Mitchell och Karl Pribram som tidigare fått Aspects of Consciousness fick några nya kapitel skickade med snigelpost. Jag hittade ju inte det om Consciousness och DNA så det kom inte med till Edgar Mitchell. Datasonen har predikat om "utforskaren" och sådant, för att man skall hitta vad man har i datorn...

Och påsarna jag köpt på Ö o B var tydligen mindre än dem jag brukar ha... det blev något trångt. Samtidigt gick klockan till den tid lantbrevbäraren brukar komma... Ja, det är lätt att bli stressad... Puh, de kom i alla fall iväg!

I dag när jag skulle klä julgranen och börja med ljusen var det som förgjort. Jag fick plocka ur allesammans och sedan börja från andra hållet... Då gick det jättefint! Det gäller att kunna tänka om!

Nu önskar jag er alla en riktig fridsam GOD JUL!

Schrödingers katt

Mörker, mörker och åter mörker. Ja, en grå dag mellan lucia och jul kanske det inte är annat att vänta. Jag passade i alla fall på att skura trappan, ja just s k u r a, med borste och allt i dag för i morgon skall det frysa på och då går det liksom inte att söla med vatten utomhus.

I fredags, före snön, var jag och plockade litet mattlummer, jag har en känsla av att den har blivit fridlyst, men jag har plockat en ranka lummer till alla jular så det gäller nog inte mig.

Kan inte låta bli att tänka på fysikpristagaren och hans fina tacktal om Schrödingers katt. "Vad enastående att välja en katt, Schrödinger kunde ju lika väl valt en kackerlacka eller något men det blev en katt". Jag har faktiskt en bild av Schrödingers katt, som Jennifer Kanary Nikolova ritat som illustration till Aspects of Consciousness, men förlaget ville inte ha med dessa bilder.

Hela världen sörjer nu skolbarn i USA. Verkligen tragiskt, men det kanske i förlängningen kan komma något positivt ut också av detta. Kommer vapenlagarna att ändras?

Efter mörker kan det bara bli ljusare, så även i år! Och nu är det ju snart 21 dec 2012. Ni har väl läst Majakalendern? Vi går in i en ljusare tidsålder!smiley

Här kommer katten:

Nej katten ville inte i dag...

 

                     

                     


Nobel och kvinnor...

Kung Bore håller oss fortfarande i sitt grepp. Men jag undrarallt litet grand över de gamla tecknen, ”Anders braskar – julen slaskar” heter det ju. Och på Anders-dagen 30 november hade kylan börjat.
Själv har jag bokfört i dag men annars håller jag på med min vanliga före-jul syssla. Jag sorterar papper! Till midsommar och jul brukar jag nämligen gå igenom och sortera upp alla papper i mina pappershögar. Jag är nog ganska (mycket) slarvig av mig för när jag håller på med en sak läggs pappren i en hög, jag hinner liksom inte sortera dem. Sen kommer nästa och nästa… och nästa…allt läggs på hög tills jag sorterar upp det. Det är det jag håller på med nu. Men det är på sätt och vis roligt för man får en återblick i vad som hänt det senaste året.
I morron är det Nobeldagen och som vanligt är det ont om kvinnor bland pristagarna. Det är åtminstone tre kvinnor jag skulle vilja förära ett Nobelpris om tiden nu kunde gå bakåt, nämligen Lise Meitner (judinna i Tyskland under världskriget) som upptäckte mekanismerna bakom atombomben, medan Otto Hahn tog hem Nobelpriset för detsamma. Nästa pris skulle jag vilja ge till Rosalind Franklind för upptäckten av DNA och litteraturpriset borde självklart någon gång ha tilldelats Astrid Lindgren!
Sen tycker jag självklart att årets pristagare är intressanta, åtminstone i fysik och kemi. Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012 har ju tilldelats John B. Gurdon och Shinya Yamanaka för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till omogna, som i sin tur kan utvecklas till kroppens alla vävnader. Detta har revolutionerat vår syn på cellers och organismers utveckling.
Robert Lefkowitzs och Brian Kobilkas arbeten har varit centrala för förståelsen av hur G-proteinkopplade receptorer fungerar. År 2011 satte dessutom Brian Kobilka kronan på verket; hans forskargrupp presenterade en bild av en receptor fångad i samma stund som den aktiveras av ett hormon och skickar en signal in i cellen. Denna bild är ett molekylärt mästerverk; ett resultat av decenniers arbete.

Mental träning

Vilken härlig första advent, egentligen! Decembersolen lyser och i dag är det ljust! Kattorna har kommit hem från sina sommarnöjen, vilket beror på att fritidsgrannarna som brukar mata dem med allsköns godsaker nu har bommat igen sina stugor och åkt hem till civilisationen. Jag vet inte om det hjälpt, men jag har i alla fall grälat på lilla Tigra för att hon dänger de andra katterna, Lilla Grå och Mini Fina. Fina är tredje generationen svarta katter i familjen. Jag har nu sett dem alla tre på trappan samtidigt, utan slagsmål.

Sonens Higland cattle har också kommit hem från sina sommarbeten. Stora och runda hade de blivit allesammans! Det är nog bra med litet sommar!

Själv har jag hunnit med i princip allt jag skulle veckan som har gått. Jag har också fått Lars-Eric Uneståhls jättefina kapitel till uppföljaren om Consciousness, ”The effects of Systematic Mental Training on Brain, Mind and Reality”. Jag måste säga att jag är mycket glad över detta kapitel! Jag skulle gissa att även elitidrottsmän och deras tränare kommer att vara intresserade av detta kapitel med helt nya resultat.

Nu väntar jag fortfarande på ett par kapitel innan jag kan sammanfatta ett ”proposal” till förlaget. Jag måste också skicka julkort till alla som skrivit i ”Aspects of Consciousness”, men färgskrivaren ville inte idag. Får väl fråga datasonen igen. Vår nya teknik är allt jättebra – när den fungerar!


RSS 2.0