50 nyanser av grått - och litet blått

 
 
 

Valets segrare i USA utlovade tidigt att han skall häva inresestoppet för muslimer, gå med i Parisavtalet igen – för klimatet - samt höja skatterna. Beträffande muslimerna kommer jag att tänka på en taxichaufför jag åkte med i Tucon, han var från Spanien, pensionerad journalist men körde taxi för då träffade han så många intressanta personer, sa han. Jag berättade att 1000 personer från 60 länder väntades till konferensen Science of Consciousness och det gladde honom.

 
Han hade skjutsat människor från alla religioner, själv var han katolik. Han berättade att han kört islamister och förklarat att han hedrar profeten Muhammed, men han tillber Jesus, som gjorde gott, botade sjuka och uppstod från de döda. Detta dugde inte åt islamisterna som skulle skära halsen av honom för att han inte tillbad Muhammed. Men Muhammed hade ju gift sig med småflickor, haft flera fruar som ägodelar och inte gjort något gott.
De sprider bara hat mot alla som inte delar deras tro, och de har flera fruar som får massor med barn. Om 10 - 20 år har de tagit över världen, det blir synd om våra barn och barnbarn, sa taxichauffören. Det kom massor med somalier till Spanien och nu har det kommit islamister hit till Tucson också, sa han.

Parisavtalet ja. Utan tillgång till billig energi kommer de fattiga länderna att förbli fattiga. Att de ändå valde att stötta Parisöverenskommelsen var självklart. Givetvis vill de få ta del av klimatfondens resurser i form av stöd till klimatanpassning som de rika länderna erbjudit sig att betala. Målet var att år 2020 skulle I-länderna bidra med 100 miljarder dollar årligen, varav USA skulle stå för 3 miljarder dollar. Lilla Sverige betalar 5 miljarder kr och är således den största bidragsgivaren/person i hela världen. De fattiga länderna – inkl. Kina behöver inte minska användningen av kol, olja och gas då det skulle leda till en inbromsning av ekonomisk utvecklig.

Mer energi och ökade resurser samt större befolkning kommer att resultera i en större mängd avfall och föroreningar. Utmaningarna är stora, men under de senaste åren har världen blivit allt grönare med ökad matproduktion som följd. En väsentlig del av koldioxidmängderna kommer att gå in i fotosyntesen. Sjunker temperaturen kommer matförsörjningen att äventyras. Historien visar med all tydlighet att en global avkylning dödar till skillnad från en global uppvärmning.

Det FN organ som ansvarar för Parisöverenskommelsen uppskattar att koldioxidutsläppen kommer att minska med cirka en hundradel av vad som krävs för att hålla temperaturökningen under1,5 grad. Effekten av Parisavtalet kommer knappast att kunna mätas men vi tvingar oss att välja bort mycket annat som för mänskligheten spelar en stor och viktig roll.  

Höjda skatter sedan – det var väl bara Mona Sahlin som tyckte det var häftigt att betala skatt!

----

Fakta hämtat från Elsa Widdings bok ”Klimatkarusellen”. Elsa är civ.ing. från Chalmers, av akademisk familj och har arbetat för tre av fyra största energibolagen i Sverige. Hon försökte förgäves stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0