Avvecklad etik

Solen går ned och så här på årets sista dagar är det dags för bokslut. Både ekonomiskt och världsligt.
Sverige har varit ett kristet land, i tusen år varade det. Först var vi katoliker under påven i Rom men Gustav Vasa hade börjat närma sig den protestantiska läran, kanske berodde det på att han hade ett gott öga till kyrkans tillgångar. År 1524 bröt i alla fall Sverige de officiella kontakterna med Rom och prästerna underställdes den världsliga lagen. År 1536 var statskyrkan ett faktum. Vi hade blivit protestanter.
Hade jag levt på 1660 talet hade jag kanske blivit dömd som häxa. Först 1779 avskaffades straffet för trolldom i lagboken.
En stor tänkare som klarade sig under denna tid var Emanuel Swedenborg. Hans kvarlevor finns sedan 1908 i en sarkofag i Uppsala domkyrka. Jag brukar ”hälsa på” honom ibland när jag är i Uppsala.
1952 fick vi religionsfrihet och den som inte längre vill tillhöra Svenska kyrkan kunde begära utträde, något som många gjort de senaste åren när kyrkan blivit alltmer politiserad.
Mycket av vår etik och vår lagstiftning härrör ju från 10 Guds bud som Gud gav till mänskligheten genom Moses i Sinai öknen.
Skolans kristendomsundervisning är sedan länge ersatt med religionskunskap, Koranen har jämställts med Bibeln om man så vill och får allt större inflytande i vårt land. Vad detta på sikt kommer att innebära för vår etik, som vilar på kristen grund, är det ingen som reflekterat över. Lagens tillämpning har ju blivit alltmer svajig, finns det kanske ett samband?

Älgar, vargar och vägglöss

Så har då både skog och älgar flyttat till Sergels torg. Vargen har ju tidigare urbaniserats, och får nu leva i godan ro utan jakt och andra hemskheter. Jo, man skulle jaga för det var ju en 08-varg och därför var den farlig men då kom vargskyddarna fram till dess räddning.
Själv är jag lyckligt hemma från årets sista sammanträde i Etikprövningsnämnden i Uppsala, så nu har jag ”bara” julstöket kvar. Jag kunde konstatera att domkyrkans tak lyste vitt av snö denna decemberdag. Skönt var det att komma ”hem” till vandrarhemmet vid Hötorget efter denna l-å-n-g-a dag. Eftersom det inte är jag själv utan staten som betalar så väljer jag billigaste övernattningsstället. Men jag har i alla fall ett enskilt rum!
Denna gången hade det kommit ut en varning på FB för vägglöss just på detta ställe. Vad gör man? Jo jag hade malpåsar med där jag hängde in kläderna så fort jag tog dem av mig och även resväskan packades in över natten. Väl hemkommen ställde jag ut väskan i kylan. Litet kall och frisk luft skadar inte! Så gjorde jag när jag kom från Indien också. Tänker på den stackars forskaren från USA som hade sin egen pillow, kudde, med…
Det blir ju allt vanligare med vägglöss som är ett elände att bli av med. De finns även på en del hotell, nu skall jag inte skylla på något jag inte har bevis för, men de ”nya svenskarna” hade liksom intagit vandrarhemmet. Kan det ha något samband? Gott julstök alla!

Sega lönnar, finsk sisu och värderingar

-Jag var så seg så jag klarade mig från att bli ved! Det kommer allt fler och fler rapporter om att växter har någon form av medvetande, och det är nog vad detta lönnträ skulle säga.
Annars behöver man minsann ha sisu som en finne för att hänga med. Det senaste var ju att Svenska akademin var inblandat i fastighetsmygel också. De hade köpt dyra fastigheter i Stockholms innerstad och Gamla Stan och sedan givit attraktiva lägenheter till ledamöter och närstående. ”De styrs av sina värderingar, som någon sa” och då kan man ju undra hur dessa ljusskygga värderingar är de som kommit att ta över i princip hela landet.
Jag avundas faktiskt Finland. Jag var i Helsingfors på konferens en vecka i juni 2015 och det var bara glada finländare på uteserveringarna. Man behövde inte vara orolig för att gå ensam genom staden på kvällen. Jo, det fanns en "tiggare", som sålde liljekonvaljer! Inget våld, inga brinnande bilar och inga våldtäkter. Och inga ”nya finländare” heller.
Det finns inga Mölllevågstorg i Finland!

RSS 2.0