Vetenskap som förändras efter värdegrund
Professorerna Lars Hultman och Christina Moberg varnar i DN (3/3) för det otydliga ordet ”värdegrund”.
”I regeringens forskningsproposition föreslås att en skrivning om akademisk frihet skall införas i högskolelagen. Men på orwellskt manér kommer det tvärtom att innebära att den akademiska friheten inskränks ytterligare”, skriver Henrik L. Barvå i NWT (17/3). ”Det fria kunskapssökandet och den fria kunskapsspridningen ska dock alltid utövas inom de rättsliga ramar som finns och utifrån den värdegrund som gäller”.
Värdegrund har sedan länge letat sig in i styrdokument och policyer för myndigheter och företag. Men vad det egentligen betyder kan diskuteras, skriver Barvå. Han fortsätter: ”Värdegrunden kan förändras av samtidens och framtidens nycker. Det som är högsta åsiktsmode i dag kan vara borta och ersatt med något annat i morgon. Har man skrivit in detta i lagen (via förarbetena) så har man verkligen blottat den akademiska friheten för angrepp. Statlig styrning om acceptabla forskningsområden finns redan. Det gäller allt från ”hållbar utveckling” till genusdoktriner”, konstaterar Barvå.
Han har så rätt, men skadan är nog tyvärr redan skedd. Så här skriver civilingenjör Elsa Widding i Klimatkarusellen: ”Ett område där utvecklingen är ytterst allvarlig är hur man plötsligt i vetenskapligt sammanhang tillämpar identitetspolitik. Det har väl knappast hänt förr att ifrågasättandet av meningsmotståndares åsikter kopplas ihop med dennes egenskaper. Men det är precis vad som händer nu vid svenska universitet och högskolor”. Elsa Widdings exempel är en kvinnlig doktor, vid Uppsala universitet, som vill påvisa att ”klimatförnekare” är i princip suspekta individer: äldre, gärna vita män med konservativa idéer. Stämplingen är tydlig!
Elsa Widding nämner också att det vid Chalmers nu inrättats en liknande institution, med i princip samma agenda, nämligen att studera klimatförnekare/skeptiker. Till ändamålet har 6 miljoner anslagits från Energimyndigheten, dvs oss skattebetalare. ”Något som tyvärr säger mer om kvaliteten vid våra universitet och högskolor – för de flesta är Chalmers liksom KTH liktydiga med tekniska högskolor och forskning, inte någon sociologisk/psykologisk institution”, säger Elsa Widding.
Finland har ingen uttalad värdegrund, men är enl. uppgift är Finland:
-Världens tryggaste land
-Har världens minst förorenade luft
-Högst läskunnighet
-Världens bästa polis (enligt IPSA, International Police Science Association)
-Inga ”utsatta områden”
-Världens mest oberoende rättsväsende
-Finländarna är ärligast av alla europeiska folk.
Jag var på konferens i Helsingfors 2015 och gick tillsammans med min dotter tvärs genom staden sent på kvällen. Till skillnad mot i Sverige helt utan rädsla. På uteserveringarna satt bara glada finländare!
------
Värdegrund är ett svenskt och i viss mån norskt begrepp som började användas i slutet av 1990-talet i diskussioner kring framför allt ett kollektivs gemensamma etiska grundvalar eller värderingar; exempel på kollektiv är en nation, institution, förening eller folkrörelse. Begreppet kan även ha den vidgade innebörden att syfta på de mest grundläggande principerna inom en politisk ideologi eller religion. (Wikipedia)
Kommentarer
Trackback