Den vår de svaga kallar höst

 
 

Nu är den stolta vår utsprungen,

den vår de svaga kalla höst.

Nu blommar heden röd av ljungen…osv, skrev Erik Axel Karlfeldt i ”Höstens vår” 1901

Mina bergenior blommade sparsamt i våras men nu till hösten tar de fart. Det är ju annars vårblommor, men ur led är tiden.

Åtminstone gäller detta politiken och den ”svenska välfärden”. Det är mörka moln på himlen för Sverigebilden då The New York Times beskriver oss som ”ett parialand” och The Guardian kallar vår coronahantering för en ”dödlig galenskap”, samt franska Le Monde säger att ”vi har rykte om oss att offra våra äldre”. Nobelpristagaren Paul Krugman twittrade att Sveriges ”flockimmunitetsstrategi” inte renderat annat än ”en massa döda svenskar”.

Hur kan vi rädda Sverigebilden? Bäst gör vi genom att ytterligare förstärka och finslipa den ingångna linjen, nämligen att:

 *Kritisera hårt hur andra länder har lyckats begränsa smittan och antalet döda, i syfte att rikta bort uppmärksamheten från den svenska strategin, samt våra rekordhöga dödstal per capita.

 *Fortsätt beskylla omvärlden för att vara galen och upprepa mantrat: ”Sverige är bäst i världen” vid varje möjligt tillfälle.

 *Hävda att endast den svenska ”framgångssagan” vilar på vetenskapliga grunder, samt att omvärldens experter är ett gäng okunniga klåpare, osv. Ja, jag har lånat detta från Mats Åberg, som fortsätter med en rad tips för ”den svenska linjen”. Och ta mig katten, hela 63 % av svenskarna TROR på Tegnell och FHM! Men hör man ingen annat så är det kanske lätt gjort. Så gjorde folket i Tyskland i början av 1940-talet, så gör man fortfarande i Nordkorea m. fl. länder.

Men tänk själva, fler än 5 830 svenskar har dött, mot 270 norrmän. Ja, Sverige försöker att uppväcka några, som visserligen hade covid-19, men som dött av något annat t ex av syrebrist när lungorna strejkat. Som en bilolycka där man inte dör av olyckan utan av blodförlusten.  

 ”Vi gjorde rätt”, säger Löfven. Få är de som ifrågasätter. Få ifrågasätter också Nordkorea och inte ifrågasatte tyskarna nazismen under Hitler. 

 Den 43-årige Fazel Fazly som arbetar som chefsrådgivare för Afghanistans president har tagit ut svenskt bidrag trots att han inte befunnit sig i Sverige.

Sedan december 2017 ska Fazly varit aktiv i den afghanska regeringen. Han uppger själv på sin Facebook-sida att han fick det nya jobbet som chefsrådgivare till presidenten Ashraf Ghani den 30 juni 2018. Svenskt bidrag räcker till många som inte är svenskar.

Det är ca ett år sedan Iraks försvarsminister upptäcktes vara folkbokförd i Sverige där han levt på bidrag. Lever alla islamistiska  regeringar på svenska bidrag?

Inte undra på att det blir sämre för pensionärerna. Sverige har över 300 000 fattigpensionärer som går på knäna samtidigt som livet för de människor som byggt upp detta land försämras genom olika nedskärningar som sker i sjuk- och äldrevårdvård. Även allvarligt sjuka tvingas arbeta då de förlorat sina ekonomiska ersättningar och funktionshindrade som förlorar rätten till assistans. Men det är klart att det kostar på att vara en humanistisk stormakt!

Man behöver nog inte vara svag för att kalla denna svenska höst för höst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0