Därtill var han nödd och tvungen

 
 
Vad hade hänt om de sagt som det var, att en farlig pandemi var på väg? Vi vet ju hur händelserna i USA påverkar all världens börser. Med största sannolikhet hade det blivit kaos i hela världen. Det kunde inte Amerika medverka till utan i stället försökte de att tona ned faran. Detta är vad kritiken mot Trump nu verkligen handlar om.

I början av februari hörde jag på en direktsändning från Vita Huset där 10-talet experter uttalade att det var ingen fara för USAs befolkning. Det var bara för att lugna folket, så att inte börserna skulle gå ned. Då förstod jag att USA visste mer, de har ju en omfattande underrättelseverksamhet och att pandemin skulle bli verklighet. Fler förstod nog samma sak av frågorna som ställdes ”om det bara sas så för att lugna befolkningen”. Visst var det så!

”Härtill är jag nödd och tvungen”, som biskop Brask sade kunde lika gärna ha uttalats av president Trump i det läget.

Sedan hör jag Folkhälsomyndigheten här hemma säga att ”det var liten risk för att det skulle bli en pandemi i Sverige” och ”beredskapen var ju så god”. Jag bara satt och gapade. Hade de i stället ordnat så att vi hade haft testutrustning och skyddskläder och stoppat alla flyg från smittoländer hade vi varit i ett betydligt bättre läge nu inför nästa våg.

I en intervju med Di Weekend riktar Bill Gates hård kritik mot den svenska strategin.

– Om du jämför med Norge och Danmark, så ser Sverige ut som ett verkligt problem. Då måste du fråga dig om Sverige med rätt åtgärder hade kunnat se ut som Norge ­eller Danmark? Och om du tror det, och att den ytterligare ekonomiska skadan skulle ha varit liten, ser den svenska strategin ut som ett misstag, säger han till tidningen.

Sverige var det enda land som inte följde uppmaningen från EU-kommissionen att stänga grundskolor, gym och restauranger för att stoppa spridningen av covid-19. Detta brott mot EU-strategin har statsepidemiolog Anders Tegnell ännu inte förklarat, skriver Birgitta Hellman Magnusson.

Det var Sverige som gick sin egen väg och vägrade följa den gemensamma coronastrategi som EU-länderna kommit överens om. Då blir det märkligt att – som statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju i DN (25 september 2020) – beklaga sig över att samarbetet sprack och efterlysa en gemensam EU-strategi.

 Ca 10 % av de som drabbats av Covid, men inte blev sjukhuskrävande, hade problem efter 14 dagar, 1-2% hade fortfarande problem efter flera månader. Hur länge de fortsätter att ha problem kommer att visa sig i framtiden. Detta är möjligen det största problemet med Covid-19.  Det kan vara en global folkhälsotragedi - förutom den globala metabola pandemin.

När smittan nu ökar igen kan man ju undra över om det bara är i Sverige man låter en tjänsteman stödd av en matematikprofessor, Britton, ha ansvaret för coronastrategin.

Nej, det blev det inte tid och plats över till något annat, men nu närmar sig helgen och sedan kommer älgjakten. Trevlig helg och skit-jakt till alla jägare!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0