Viktiga fakta när tornsvalorna kommit och körsbären blommar

 

Det är inte regeringen eller politiskt tillsatta myndigheter som Folkhälsomyndigheten (FHM) och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) vi har att tacka för livsavgörande tester, det är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) samt forskare vid Uppsala Universitet, på KI och KTH. (fakta hämtade från SvD)

Siv Andersson, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet kom i sin roll som en av toppcheferna på Scilifelab, att spela en nyckelroll i kampen mot corona.

 Den 11 mars beslutade Folkhälsomyndigheten att man ska sluta använda tester för smittspårning. I stället ska alla tillgängliga resurser användas för att testa de som faktiskt är sjuka.

Siv Andersson var inbjuden till styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) för att berätta om coronaviruset och vad det eventuellt skulle kunna innebära för världen utanför Kina. Hon tog dem snabbt ta ur dem villfarelsen att corona kommer att stanna i Kina. Siv Andersson lämnade styrelseledamöterna med ett konkret förslag:

”Om man testar brett kan man direkt isolera människor som är smittade, samtidig som andra kan fortsätta arbeta och röra sig ute i samhället.”

Det skulle visa sig att Siv Anderssons möte med Wallenbergstiftelserna gav effekt.–  de var beredda att betala om vi var villiga att gå in och göra tester, berättar hon.

Stiftelserna var omgående beredda att satsa 50 miljoner kronor på att finansiera testerna. Fokus för satsningen var tester av virus, alltså pågående sjukdom.

När man beställde utrustningen från Kina och bokade planen tog man en stor risk, KI faktiskt inte tillstånd att bedriva storskalig testning för sjukvården. Men att vänta på tillstånd skulle försena starten, dels fanns en risk att testkit och laboratorierobotar skulle vara slutsålda när Sverige väl fick iväg sin beställning. Labbet kan nu analysera 5000 prover om dygnet.

Beslutet fattades i en tid när myndigheterna var ganska svala till masstestning, eller rentav emot. Bara en vecka senare stängdes halva världen ner. 

Jag hade själv en ansökan till Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att studera epigenetik, (Epigenetics control health and disease and consciousness influence epigenetics). I nuläget är jag tacksam att den inte fick något bidrag, för detta var otroligt mycket viktigare! 

– Efter det här måste vi se till att vi i Sverige bygger upp en bättre förberedelse, för det här kommer att hända igen. Det är bara frågan om hur och när. Vi ser det här som ett sätt att vara med och skapa förutsättningarna för en bättre beredskap, säger  Peter Wallenberg.

Detta förutsätter en ny regering utan politiskt tillsatta myndigheter!


Kommentarer
Postat av: Inga Magnusson

Våra myndigheter och politiker har underlåtit att agera vettigt i Coronakrisen och dessutom varit broms för goda förslag

2020-05-22 @ 17:06:50
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Anonym

Det är helt rätt, Inga! Tyvärr!

2020-05-23 @ 11:30:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0