Sverige är som en öppen butik, det är bara att gå in och hämta vad man vill ha

 

På en vecka händer det mycket. Två motorsågar har försvunnit för en kusin, två motorsågar för röjning för ett par andra kusiner, och jag undrar vad skördarkillen tänkte när han i veckan kom till sin maskin och skördaraggregatet var borta? Stulet!

Stöldligor plundrar företagen på traktorer och maskiner. Och tullen får inte ingripa när stöldgodset förs ut ur landet. ”Sverige är som en öppen butik, det är bara att gå in och hämta vad man vill ha”, säger en av polisens spanare.

Som den lastbil som var fullastad, fem helt nya entreprenadmaskiner trängdes på flaket. I kön till färjan gjorde tullen en kontroll och konstaterar att det inte fanns någon dokumentation av lasten, varifrån den kom eller vem som var mottagare. Chauffören själv var inte särskilt villig att kommunicera och allt pekade mot att maskinerna var stulna och nu var på väg att transporteras ut ur Sverige.

Men tullen kan inte, får inte, göra något ingripande. Deras fokus är uteslutande på människor och gods på väg in i Sverige. Att beslagta laster eller kvarhålla personer på väg ut ur landet är uteslutande ett jobb för polisen. Alltså ringer tulltjänstemännen dit.

Men när polisen till slut anlände till hamnen efter tulltjänstemännens larm, har färjan lättat ankar och med den de fem entreprenadmaskinerna. Den tandlösa svenska tullen utnyttjas alltså helt öppet av de kriminella som gärna anländer till färjeläget en kort tid innan avgång eftersom det i princip omöjliggör för polisen att hinna fram. Faktum är att skulle en tjänsteman trots allt hålla kvar en transport som misstänks innehålla stöldgods, då begås ett tjänstefel. Om fordonet dessutom missar färjeavgången då kan tullen tvingas betala skadestånd.

Detta glömde SAS berätta i sin reklamfilm som kommer att få att få oss att flyga mindre, åtminstone med SAS.

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0