De verkliga hoten mot livet på jorden ger inga Nobelpris

 

En IS-terrorists barn och klimatet är SVTs nyheter för närvarande.

För så där 25 år sedan var det ozonet som skulle bli vår död. Det var stora ozonhål runt polerna och mängden bara ökade. Då förbjöds de farliga sprayburkarna och hålen läkte.

Den utrotning av bin och insekter genom giftbesprutning som nu pågår leder till katastrofala följder för människan. Under de senaste 30 åren har 80 procent av alla bin och insekter försvunnit i Mellaneuropa Utan bin, humlor och insekter som pollinerar våra växter kommer vi att svälta ihjäl. Detta är ett mycket större hot mot planeten än koldioxidutsläppen. Ja, planeten kanske klarar sig men det blir värre för oss som skall leva här.

 Luften runt oss består av omkring 78 % kväve, 21 % syre, 0,040 % koldioxid och 1 % andra gaser. Skulle koldioxiden sjunka till 0,020 procent skulle inget kunna leva. Det är ju koldioxiden som används vid fotosyntes, då växtnäring och syre bildas. Vi behöver våra regnskogar för att ombilda koldioxid till syre.

Skövlingen av regnskogar är ett oförlåtligt fenomen, men det lönar sig bättre att odla oljepalmer. Det går inte att besöka en livsmedelsaffär utan att hitta massor med saker med palmolja!

Plasten i haven är ett otyg, som kommer främst från Asien. Jag har själv sett det i Hongkong, hur havet blir en avfallsbehållare för allsköns avfall. Plaster som dumpas vid stränder och i floder äts av mängder av arter som sedan dör. Annars var det kemiskt rent i Hongkong med sprayburkar på flygplatsen och munskydd på många människor. Inte några flugor heller men i vattnet var det tydligen lovligt att skräpa ner.

Djurfabriker med antibiotikamissbruk förekommer i andra länder, medan Sverige har världens renaste jordbruk med ett minimum av antibiotika till djur som behöver.  Konstbevattning med konstgödning i torra områden med mineralhaltigt flodvatten gör jordarna närmast sterila. Rovfiske i alla oceaner på allt som simmar, det som inte går att sälja som matfisk blir råvara till fiskmjöl, som sen blir foder för industriell uppfödning.

Solen är litet lynnig med aktivitet som påverkar vårt klimat i 150 – 200 års cykler. Den kan också störa elförsörjning och elektronik. Hur skyddade är vi mot detta?

Vad kan då vi svenskar kan göra för miljö och klimat? Skatterna på bränsle drabbar ju främst glesbygden där bilen är ett måste. Flygskatt skulle ju göra större nytta där det flygs mycket osv.   

Att få ”flygskam” och klimatångest är i det närmaste destruktivt, men vi kan ändå göra något för vår miljö genom att INTE kasta ut aluminiumburkar från bilen och äta svensk närproducerad mat. Öppna vackra landskap, fler arbetstillfällen, nöjda kossor, insekter, bin, humlor och fåglar får vi på köpet! Och så mår vi så mycket bättre både fysiskt och psykiskt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0