Ambassadör

Då är jag hemma igen, hemma till min plats på jorden. Jag har ju varit i Kungliga Hufvudstaden några dagar. Den här gången var det ingen minister med på Tillväxtverkets konferens om "Företagande på lika villkor" i Munchenbryggeriet. Olle Stenström från Näringsdepartementet började med att beklaga sig för att förra gången hade varit där var på socialdemokraternas valvaka 2006 och då hade det inte varit alltför muntert… Dessutom pratade han om "kvinnligt företagande" det sätter liksom en etikett på "kvinnors företagande" som Ambassadörsprojektet, där jag varit med från början 2008, handlat om.
Mest handlade dagen om statliga bidrag, som gick till män. Men det kom i alla fall en spontan fråga från publiken "varför man skulle stoppa alla enskilda företag inom vård och omsorg". Applåder följde.
Det var inget forum för att fråga om "Företagande på lika villkor" men jag lyckades i alla fall ställa några frågor om social trygghet.
1. Om en företagare blir sjuk - även kvinnliga företagare kan ju bli sjuka och vad händer då? Blir företagaren långvarigt sjuk är det stor risk att företaget "går under".
2. Kvinnor som föder barn kan inte vara barnlediga utan tvingas ta barnet med på jobbet. Det går ju bara inte att lägga ned företaget under barnledigheten för då försvinner snabbt kundunderlaget och företaget måste läggas ned.
3. Vid "arbetsbrist" - som företagare har man trots tecknade försäkringar ingen trygghet så länge "man är bunden till företaget". Har du bildat AB är du som grundare och firmatecknare den siste som lämnar företaget. Vem skall annars underteckna företagets papper?
På detta fick jag givetvis inget svar för "det var en politisk fråga". Hmm… Regeringen är tydligen inte "politisk"?
Dagens behållning kom delvis från Norge. Maria Almi från Givar, en liten ort i Nordnorge trodde att i framtiden är det frihet och mångfald man söker, och det kan man få i glesbygden. Hon nämnde också Björgen, Johaug och Northug kommer alla från landsbygd där man naturligt åker skidor. Försvinner denna landsbygd försvinner också förutsättningarna för att skapa vinnare. "Det språk man talar formar världen man ser". Hmm…
Mest imponerad blev jag av Marit Sundin, en kvinna som hade åkt spark ut på en väg och blivit påkörd av en lastbil när hon var tre år. Men det glada humöret hade hon behållit, fått tillverkat en skida - hon ville ju gå på skidor när övriga barn gick på skidor. Detta hade förärat henne ett antal guldmedaljer i Paralympics. Hon hade också utifrån erfarenheter om sin egen kropp tillverkat en rullstol, som inte alls såg ut som någon rullstol och planerade få den CE märkt och såld över hela världen. Hon hade något som de flesta saknar i dag, erfarenhetskunskap!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0