Gamle gode Spjuvern och nya hot

Vilken underbar sommar vi har!
Båtfärden till Signebyn, där kvigorna gick på ena sidan viken och tjurarna på den andra, (bara inte tjurarna får för sig att försöka simma över!) fick mig att tänka på "Gamle Spjuvern", förvisso en dikt av Fröding som också har anknytning till Sillerud. Klockaren hade ju en ko, som betade på eller vid Gamla kyrkogården. Detta gillade inte prästen, utan misshälligheter uppstod. Därav dikten:
Då skall klockarns ko Rölinna,
som behöver mjölk i juvren,
komma lunkande och mumsa,
på före detta Gamle Spjuver.
Ja, jag skall ha hela berättelsen liggande på något ställe, men jag har ju så mycket papper…
Ute i världen är det krig och oro, 3000 ryska soldater står på gränsen till Finland, som mycket väl kan bli nästa Krim. Syrien, Ukraina, Israel och Gaza. Ja, oroligheterna kryper än närmare. Norge är terrorhotat och beredskapen höjs ytterligare inför måndagen då den muslimska Ramadan avslutas.
Norska säkerhetspolisen varnar för extremistiska islamister som deltagit i strider utomlands tillsammans med militära grupper. Norska säkerhetspolisen har fått uppgifter att en grupp personer skall ha rest från Syrien med målsättning att genomföra ett attentat i väst. Ungefär 50 norrmän har de senaste åren tränat och stridit i konfliktområden, bland annat Syrien. Från Sverige är siffran 80! Men här "finns ingen anledning till oro"…
Vi får hoppas att de som styr har rätt, det är ju Borgs statsfinanser som får avgöra ev. satsningar på "särintresset" försvaret!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0