Selma, Marja och spöken
Denna vecka har jag bland annat varit i Östra Ämtervik och på Mårbacka tillsammans med duktiga samordnaren för Ambassadörer för kvinnors företagande, Kerstin Eriksson från Dalarna, Anette Rudhin på Tillväxtmotorn och Pia från Almi - samt ambassadörer förstås.
Selma hon var en riktig entreprenör hon! Hårt arbetande var hon också. När hon beslutat sig för att köpa tillbaka släktgården Mårbacka genom att skriva blev det på det viset. Först skrev hon dikter och sonetter, det gick inget vidare. Då kom hon att tänka på alla sägner och sagor som farmor berättat för henne i soffan och då lyckades det bättre.
Fantastiska Nils Holgersson, som blev en rolig lärobok i svensk geografi för alla Sveriges skolbarn. Sedan fanns ju Skrolycka och där bodde Jan som fick se sin fina dotter, Klara-Fina, bli gatflicka. Det blev för mycket för Jan som blev Kejsaren av Portugallien. Många av Selmas berättelser har en verklighetsbakgrund… Hon skrev om sådant hon kunde och då fick hon Nobelpriset också! Gräv där du står heter det ju och så gjorde Selma.
Vi blev guidade på kyrkogården, där Selma vilar, av duktiga Anette Rudin som berättade att nu renoveras prästgården och då spökar det så förförligt där. Ljuset tänds och släcks, ljud uppstår och saker flyttas…
Besöket på Mårbacka blev kulinariskt med skrädmjölscrepes. Vi fick se trädgårdslandet och den renoverade arbetarbostaden och det berättades att Selma på sin tid byggt upp en export av skrädmjöl till USA. Hon var verkligen före sin tid!
Marja i Myrom hade utställning i matsalen på Mårbacka. Alla tavlor jag såg var sålda! Jag hade med en bok "Rosa Lyckans ko" med fler av Marjas målningar. Ja, Marja har ju gjort en fasadmålning på en hel husvägg i Sunne. Marja är bra exempel på en kvinnlig entreprenör i dag!
Jag blev ju oväntat "Årets Selma" ett år. Ja, det var inte det stora Selmapriset jag fick, men roligt var det!