Transplanterad personlighet

I går kväll fick jag ett mail som påminde om ett vetenskapligt TV-program, som handlade om hur personligheten kan förändras efter en hjärttransplantation. Precis detta har jag skrivit om i ”Det finns ingen död – Vårt liv går vidare”, som också är översatt till engelska. 

 

Ett nytt grishjärta gör oss knappast till grisar, men många upplever märkliga saker efter en transplantation som att deras personlighet förändras eller att de minns saker som de aldrig upplevt. Under lång tid har dessa förändringar förklarats antingen som psykiska reaktioner efter en omfattande operation eller som biverkningar av de starka mediciner som efter operationen är livsnödvändiga för att förhindra att det nya hjärtat stöts bort av immunsystemet. I USA är det emellertid tradition att få information om organdonatorns identitet, och ofta träffar donatorns familj efteråt den patient som tagit över donatorns hjärta. Detta har gett upphov till en lång rad aha-upplevelser, där patienten plötsligt inser att den nya personligheten stämmer helt överens med den döde givarens.

 

Undersökningar av personer som har tagit emot ett nytt hjärta genom transplantation visar att många faktiskt tar över en del av donatorns personlighet och minnen. Forskarnas undersökningar har lett till att flera teorier om hur hjärtat kan innehålla dessa egenskaper, som man annars menar hör till hjärnan.

 

Under en tioårig period har psykologen Paul Pearsall vid University of Hawaii tillsammans med kollegorna Gary E Schwartz och Linda G Russek vid University of Arizona genomfört omfattande intervjuer med 23 patienter, som genomgått en hjärttransplantation samt med deras familjer och donatorns anhöriga. Under samtalen har psykologerna funnit många exempel på att en del av donatorns personlighet eller minne verkar ha följt med hjärtat över i mottagaren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0