Clara Johansson och Thore Skogman

Debattartikeln om Årjängs centrum kom in i Nya Wermlands-Tidningen i onsdags. Men innan tidningen kommit ringer Hedvig på Radio Värmland och ville ha en kommentar och det fick hon givetvis.

Sedan kom förmiddagen i Radio Värmland mycket att handla om Årjäng, om Clara Johansson och Thore Skogman.  På önskemusiken hade publiken önskat ”Kärlek på lasarett”, en av många av Claras dikter tonsatt och sjungen av Thore Skogman. Många hade också mailat in till radion om Årjängs centrum, som tyvärr försvann när det norska byggföretaget för att bygga ett nytt och välbehövligt hotell i Årjäng också ville bygga ett köpcentrum på torget.

Det blev givetvis inte lyckat. Köpcentrat står outhyrt och för att försöka rätta till misstaget vill nu kommunen riva gamla Claras konditori vid sidan av torget , Claras startat av entreprenören Clara Johansson och köpt av  Thore Skogman 1969. Man skall försöka rätta till ett misstag genom att göra ett nytt!

Det är givetvis bra att Årjäng har fått ett nytt fint hotell men att riva gamla Claras, som ju borde K-märkas , inte minst med tanke på Claras och Thores verksamhet och den PR för Årjäng som följt med detta är ett helgerån. I stället borde nybygget rivas och flyttas till en plats där det passar in. Det står ju i alla fall tomt.  Man kunde också ansöka om EU-bidrag för upprustning av Claras konditori, som är ett kulturminnesmärke.

Nu kan man väl tycka att det är hemskt att riva något nytt, men det som var fel från början kommer alltid att vara fel och på sikt kosta många gånger kostnaden för att återställa torget till vad det en gång varit.

Vill man göra affärer kan man inte ha folket emot sig! Det borde även den norska byggherren förstå.

Jag hörde i går om någon som hade yttrat att om han vann högsta vinsten (på travet) tror jag, så skulle han köpa och riva huset för att återställa torget.  Vi får hoppas att han vinner, att Fru Fortuna är med oss!

Aldrig någonsin har jag fått så mycket positiv respons på något jag skrivit som efter ”Riv inte gamla Claras konditori”.  Det värmer  mig liksom Clara och Thore i sin himmel!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0