DNA-dubbelspiralen går sönder

Vi har nu haft den vackraste pingstlördag jag kan minnas! Det har nu varit några dagar med underbart nästan högsommarväder. Våren är ju så vacker dessutom. Grönskan är ny och fräsch och naturen sjuder av livskraft. I dag kommer dock molnen sakta krypande från norr och gör det uthärdligt att slå sig ner vid datorn igen.

Jag skrev ju om vatten - vårt livsnödvändiga "lösningsmedel".Datorsimuleringar har visat att DNA-dubbelspiralen går sönder, om man försöker att modellera den utan närvaro av vatten. Det beror på att vattenmolekylerna skapar vätebindningar mellan DNA-strängens fosfatgrupper, som annars skulle stöta bort varandra.

Vattenmolekyler kan också fångas i vattenälskande fickor inne i proteiner. Ett försök utfört av biofysiker i Bochum i Tyskland har visat hur vattnet spelar en central roll för dessa proteiners funktion. Ett exempel är mätningar på proteinet bakteriorhodopsin. Proteinet är inlagrat i cellmembranen på fotosyntetiska bakterier och sköter första steget i bakteriernas fotosyntes. När proteinet absorberar en ljuspartikel, använder den ett nätverk av vattenmolekyler i en inre kanal till att överföra en proton från cellens inre till membranets utsida. Där snappar ett annat protein upp protonen och lägger energi på att producera biologiskt bränsle. Forskarna fastslog att processen är bara är möjlig för att vätebindningarna i vatten bildas och bryts mycket lätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0