Lesbisk blir heterosexuell

Under en tioårig period har psykologen Paul Pearsall vid University of Hawaii tillsammans med kollegorna Gary E Schwartz och Linda G Russek vid University of Arizona genomfört omfattande intervjuer med 23 patienter, som genomgått en hjärttransplantation samt med deras familjer och donatorns anhöriga. Under samtalen har psykologerna funnit många exempel på att en del av donatorns personlighet eller minne verkar ha följt med hjärtat över i mottagaren.

Exempel på detta är en 24-årig lesbisk kvinna med stor förkärlek för hamburgare och annan skräpmat upplevde hur hon efter en hjärttransplantation plötsligt blev vegetarian och kände sig sexuellt attraherad av män i stället för kvinnor. Dessutom upplevde hon varje kväll efter operationen en fysisk smärta i bröstet, som läkarna menade inte hade något med transplantationen att göra. Under intervjuer med donatorns mor fick forskarna veta att den 19-åriga kvinna som hjärtat donerats från efterlevde hippiens alla ideal: hon var vegetarian, hade egen hälsokostrestaurang och praktiserade "fri kärlek" med många män. Hon omkom vid en bilolycka, och på sin dödsbädd hade hon berättat för
modern att hon fortfarande kunde känna smärtan i bröstet, där bilen träffade henne.

I ett annat fall verkade det som om den unga kvinna som tog emot hjärtat även tog över en del av donatorns minne:
En 18-årig kvinna fick sitt nya hjärta från en jämnårig musiker, som själv skrev musik och texter. Kvinnan träffade senare musikerns föräldrar, som spelade hans musik för henne. Trots att det var första gången hon hörde musiken, kunde hon sjunga med i texterna, som om hon hade hört dem förut. En av sångerna hette ?Danny, mitt hjärta tillhör dig? (originaltitel: "Danny, my heart is yours") och den unga kvinna som hade fått hans hjärta hette ironiskt nog Danny.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0