För en vecka sedan var det vinter

 
 

SVT sände Gretas samtal med Dalai Lama. Först var det artighetsfraser sedan avslutades det med Gretas uppmaning att Dalai Lama skulle ”LÄSA PÅ”, så att han kunde hjälpa till med klimatarbetet.

Men det var ju ett digitalt samtal och vi fick aldrig höra Dalai Lamas svar på detta. Förhoppningsvis fick han heller inte höra denna avslutning. Att en ung flicka direkt uppmanar en äldre man, som gått i utbildning större delen av sitt liv att ”LÄSA PÅ” låter för mig som en stor oförskämdhet. Inget ont om Greta, det är ju talskrivarna som inte alls tänkt i dessa banor.

VAD skulle han läsa på? Om koldioxiden CO2, som är en nödvändig molekyl för allt liv? Fotosyntesen finns inte utan koldioxid. Atmosfärens koldioxid har ökat från 3 molekyler till 4 per 10 000. Koldioxidens positiva effekt har förstärkts och planeten har blivit mycket grönare, öknarna har minskat och skördarna har ökat.

Många industriella processer alstrar partiklar som måste avskiljas och rökgaser som måste renas men utsläpp av ren koldioxid är en förutsättning för allt liv. Grönsaksodlare blåser in koldioxid för bättre skördar. Men för forskningsstöd gäller koldioxid och skrämselteorier. Ingen vet exakt hur mycket som kommer från oss människor, det mesta kommer ju från hav och land.

Några dagar senare kommer SVT med en tillrättavisning. ”Det var inte enbart Dalai Lama det gällde, utan det gällde alla”.

Gregg Braden (vetenskapsman och föreläsare) visade ett stort bibliotek med borrkärnor av is från 45 000 år bakåt i tiden. Allesammans visade på regelbundna kall- och värmeperioder. Det är inget som människan kan påverka. Det hjälper inte hur många elbilar vi köper, förresten släpper ju svenskarna ut mindre än två tusendelar av världens samlade koldioxidutsläpp.

Det är inget fel på att vara ung, men att bara se på de senaste 30-40 åren ger underlag för stora felbeslut. Biden har nu installeras som president i USA, Man kan säga mycket om USAs presidenter , men de är i alla fall torra bakom öronen!

Vår el har blivit fyra gånger dyrare på några månader och nu importerar vi, enl. Sv. kraftnät, rysk kärnkraft samt rusk och polsk kolkraft till våra elbilar och elcyklar.

För 40 år sedan var jag rädd och jag frös, då skrev media om den nya istiden som skulle komma. Jag säger som gumman, som låg på sitt yttersta och funderade på vart hon skulle komma. ”Beträffande sällskapet är nog det andra bättre, men den goda värmen, den goda värmen den älskar jag!”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0