Tredje vågen

 

 

Löfven bygger inga murar. Ett år försent kommer kravet på gränskontroll för att komma in i Sverige. Men undantagna är svenska medborgare – och dit hör väl ledamöter i islamistiska regeringar som Iraks försvarsminister, som varit folkbokförd och levt på svenska bidrag, liksom personer under 18 år – för ”barn smittar ju inte”. Samt asylsökande.

 

Hur går det då att hindra mutationerna från att komma in i landet? Vi hade ju också många fler mutationer än det gick att spåra. Spårningen är mycket ineffektiv och långsam, mycket svensk, om man så vill.

För att minska smittspridningen överhuvudtaget måste vi lära av  t ex Norge, Danmark och Finland eller andra länder som under hela pandemin har kollat sina inresande. Här har det HELA tiden varit fritt fram. Flygplan har landat från hela världen utan några som helst testkrav eller karantän. Vi har i dag 12 028 döda mot Norges 574.

 

Nej, då är det nog bättre att försöka skriva om historien, men det kommer ju alltid någon journalist och upptäcker detta. Som Emanuel Karlsten kom på att regeringen på sin hemsida ändrat i texten ”Strategi med anledning av det nya coronaviruset”.


Det är en officiell beskrivning av den svenska coronastrategin, som varit publicerad sedan den 7 april förra året. Ändringen rörde bara en mening. Enligt den tidigare formuleringen var strategins övergripande mål att ”minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt”.

I ny version löd meningen i stället: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen”. En betydelsefull ändring, eftersom regeringen fått kritik för att den, genom Folkhälsomyndigheten, fokuserat på att hålla smittspridningen på en ”lagom” nivå snarare än att minska den så mycket som möjligt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sade till TT i mars 2020 att ”viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet”, men att ”det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat”. Först långt senare har regeringsföreträdare börjat tala om att i stället minimera spridningen. Det går därför att tolka ändringen som en tyst anpassning till en förändrad strategi, skriver SvD.

Min vän Laila Wallin skriver följande: ”Lyssnade på Tegnell, Folkhälsomyndigheten idag. Är det någon som känner sig klokare efter hans svar på tittarfrågorna? ”Vi håller på och tittar på det, vi har inte den uppdelningen, vi ser inga tendenser, vi vet inte, en kombination av olika orsaker, vi ska titta på det de närmaste veckorna, det är för tidigt att göra dessa analyser, det finns ganska lite kunskap, svårt att veta, svårt att veta, det är oklart, ... i andra länder, ... landat i, vi följer utvecklingen, vi följer frågan, vi jobbar med frågan, vi försöker hitta någon bra modell, inte riktigt klara med den analysen, vi håller på och tittar på det”, etc. Ska man skratta eller gråta?” Tack Laila! Jag orkar inte längre lyssna på denne man.

”Flockimmunitet”, vad är det? undrade Trump. Ingen har svaret, inte för covid-19 i alla fall.

Men nu kommer det härliga ljuset och ett ljus i tunneln är att nu skall vi bli vaccinerade – så småningom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0