Ingen dammsugning i landet lagom

 

Har aldrig förr varit någon kärnkraftsförespråkare, men svensk kärnkraft från säkra svenska kärnkraftverk (som nu av ”miljöskäl” avvecklats i förtid) måste väl vara bättre än rysk kärnkraft samt rysk och polsk kolkraft som vi nu måste importera, trots att de oljeeldade kraftverken i Karlshamn och Stenungssund går för fullt? Kallt och vindstilla väder gör att vindkraften inte ger någon el och februarisolen ger heller inte så mycket att ladda våra elbilar och elcyklar med. Solenergin är numera nersnöad. Industrierna kan inte producera, än mindre bygga ut, för det saknas el. Förr hade vi kunniga svenska ingenjörer som byggde upp vårt nät över hela landet. Nu fungerar inte överföringarna inom riket heller och Googles, Amazons och FB:s serverhallar - subventionerade med mångmiljonbelopp, tar lika mycket ström som en stad av Västerås storlek. Hur länge har vi råd att låta MP styra vår energipolitik och när kollapsar det helt?

Så här skriver Jörgen Wahlsberg i Dammsugarupproret:

· Jag är en av få som både har eget vindkraftsverk a 45kW och solceller a 40kW. Dom som tror att vind och sol kan ersätta kärnkraft har enligt mig fel. Vindkraft är otroligt dyrt att driva runt, service/underhåll, dyr försäkring och hög självrisk. För mig har det aldrig snurrat felfritt ens ett helt år och nu har jag stängt ner det. Solceller ger minst när man mest behöver dom. Solcellerna fick jag dessutom klättra upp 6-7m för att skotta/borsta av för att jag skulle kunna dammsuga i helgen.

Satsningen på vindkraft har tydligen nackdelar, för att inte tala om att jag får migrän när det snurrar runt omkring mig. Vindkraft till havs stör ju dessutom havens djurliv och gör att valarnas sång tystnar – kanske för alltid. Inte är de återvinningsbara heller och ger inget tillskott när de bäst behövs. Likadant är det med solkraften under snön här uppe i norr. I Kalifornien har man satsat på sol och vind i öknen. Det har växt upp åtskilliga kraftverk de senaste 10 åren. Men de behöver nog inte klättra upp och skotta snö där. 

Skogsbolaget Holmen stoppar produktion sedan elpriset återigen rusat. Den första februari nådde elpriserna nivåer över 2 kronor per kilowattimme, vilket är tio gånger högre än det normala. Skogsbolaget Holmen beslutade att akut stänga ner halva produktionen på två av sina pappersbruk, Braviken och Hallsta, för att parera det skenande elpriset.

Holmen är långt ifrån den industrikoncern som drabbas hårdast av rusande elpriser. Henrik Sjölund är också ordförande för SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna, Stålet), som är en samarbetsorganisation för den svenska elintensiva industrin.

– Bolag som Boliden och gruvorna har nog större problem än vi. Ett smältverk går inte att bromsa ner på samma sätt som ett pappersbruk. De bolagen får helt enkelt acceptera prissmällar, säger Sjölund.

Att Sverige exporterar elkraft när solen skiner och det blåser bra är väl bra, men måste vi inte ha litet beredskap för kylan? Annars blir det ju som när man har ena handen i Pfizers-Biontecs vaccinbehållare – 70-80 grader och den andra i kokande vatten. Det känns inte speciellt bra – det var nog bättre när det var litet mer lagom i landet lagom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0