Covid-19 kan påverka kognition även för dem som knappt har haft symtom

 

 

-Bara i Stockholm, och bara hittills. Det är så tragiskt. Och det hade inte behövt ske för så här många. En konsekvens av den allmänna smittspridningen och de ansvariga vuxnas nonchalans, skriver Olof Ehrenkrona om att  över 200 barn i Stockholmsregionen har fått diagnosen långtidscovid.

 

Snittåldern för barnen som diagnostiserats är 11-13 år, visar statistik från Region Stockholm. Totalt har 214 diagnoser för långtidscovid, eller long-covid, satts på barn i Stockholmsområdet. Någon samlad statistik för hela riket finns inte ännu.

Hur många kommer det bli i hela landet och hur lång tid tar det att bli bra? Kommer det över huvud taget att gå över? Enl. FHM smittas ju inte barn!

– Alla löper risk att drabbas av kognitiv dysfunktion efter att ha återhämtat sig från denna sjukdom, säger neuropsykologen Lívia Stocco Sanches Valentin, professor i Saulo Paulo. Detta kan inträffa oavsett ålder, oavsett om du är tonåring eller en äldre person, oavsett om covid-19 hade svåra, milda eller till och med obemärkta symptom, medan det lömska viruset orsakade skador på vissa gråsubstansområden i hjärnan. Siffrorna som forskarna och hennes kollegor har påpekat är häpnadsväckande, 83.3% av covid patienterna får kognitiva svårigheter att utföra sina vanliga uppgifter; 62,7% av människor som en gång var smittade med den nya coronavirus glömmer vad de just har gjort eftersom korttidsminnet är påverkat, medan 26,8% av dem inte längre minns fjärrförflutet också, på grund av långsiktiga minnesfel.

Covid-19 infektionen orsakar minskat syre i blodet. Och om det finns celler som kräver syresättning är det hjärnans neuroner. ”Då blev vi medvetna om att detta virus också bidrog till bildandet av små blodproppar, inte bara i lungorna utan också i hjärnan,” säger forskaren. Tack för information Humberto Rodrigues! (Ber om överseende med översättningen)

En annan nyhet från Brasilien: Patienten, 44 år, som dog arbetade på ett akutsjukhus i Aracaju, det första positiva RT-PCR-testet utfördes den 8 maj 2020. Efter nio dagar med milda symptom, återvände han till sitt normala liv. Det fanns inget behov av sjukhusvistelse. Exakt en månad senare fick han åter symtom på covid-19. Denna gång blev dock sig sjukdomen allvarlig: han var på sjukhus och dog den 2 juli.

Detta är ytterligare exempel på det tragiska att negligera coronan och jämföra det med en vanlig influensa, där FHM skulle ordna så vi fick ”flockimmunitet” genom följande:

Halvhjärtad testning (länge nästan ingen alls)

Halvhjärtad smittspårning

Halvhjärtad karantän

Halvhjärtade (inkonsekventa regler/rekommendationer för hur många som får vistas i en lokal)

Noll uppföljning av att skolorna följer rekommendationer om avstånd, bubblor etc.

Halvhjärtad sekvensering för att hitta mutationer

Halvhjärtade gränskontroller (in i det längsta inga alls)

Rabiat motstånd mot munskydd (mycket senkommen rekommendation i sjukvården, ännu mer senkommen, halvhjärtad rekommendation i kollektivtrafiken)

Listan (lånad på FB)  kunde göras betydligt längre.

 

Det är således inte ”slumpen” som gjort att coronan skördat 12 600 liv i Sverige mot 600 i Norge! För en gångs skull håller jag faktiskt med Dagostar (v). –Det är ett misslyckande!

 

Nej, nu blir det ljusare för varje dag och med solens sällskap går allt så mycket lättare, vi får glädjas åt det. Och den glädjen kan varken regering eller FHM ta ifrån oss!


Kommentarer
Postat av: M.O

Fortsätt Ingrid! Dina blogginlägg är viktiga och behövs i dessa tider!

Svar: Oh, TACK! Vad glad jag blir!
Ingrid Fredriksson

2021-02-19 @ 22:28:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0