Alla har vi någon nära som är äldre eller sjuk

 

 

Det är stress och oro som gör människor sjuka, säger många hurtfriskt. I vanliga fall kan jag hålla med, men nu är det inget vanligt fall. Alla har vi väl föräldrar eller känner någon gammal eller sjuk människa? Det är deras liv som vi nu har i våra händer.

China Air landar med minst tre plan i veckan, det fortsatte under sportlovet med skidresor till norra Italien för att inte tala om alla som hade semestrat i Iran. I andra länder mätte man temperaturen både innan man fick sätta sig på flyget och när man kom fram. 14 dagars karantän när man kom hem blev regel – utom i Sverige - för enligt folkhälsomyndigeten var det liten risk att coronaviruset skulle sprida sig i Sverige och så hade vi ju så god beredskap. Flyget går vidare utan tester...

Sverige verkar inte ha lärt sig något av omvärlden. Universitet, skolor och förskolor har stängts i andra länder, bl a i Norge och Danmark och USA, medan Sverige kör som vanligt. Singapore och Hongkong har lyckats få ner fallen genom omfattande tester och karantän. Varför har inte folkhälsomyndigheten lyssnat på dem och på infektionsläkarna?

”Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19”, skriver region Stockholm. Övriga regioner väntas följa efter. Skyddsutrustningen håller på att ta slut. Det är som med maten, inga beredskapslager finns numera. Facit finns i Singapore och Hong Kong där man testar allt och alla som går att testa. Vi behöver inte gissa varför! Det är ingen slump att dessa länder lyckats hejda smittspridningen och epidemin.

Antalet smittade ökar nu med 10.000 per dag. Dödstalen i Spanien och Italien förskräcker, På https://pctidningen.se/internet/se-coronavirusets-utbredning kan man få alla färska siffror. I Sverige har antalet smittade vara ännu högre om man testat alla. Facit finns i Singapore och Hong Kong där man testar allt och alla som går att testa. Vi behöver inte gissa varför! Det är ingen slump att dessa länder lyckats hejda smittspridningen och epidemin.

Om testkapaciteten saknas måste vi åtgärda denna och inte fokusera krafterna på att hålla smittade borta från testet!?

Att begränsa testerna är inte att begränsa smittan. 

Okontrollerad och otestad smittspridning, samt frivillig självkarantän för icke testade är inte receptet för att stoppa covid-19, men en trolig garanti för en landsomfattande epidemi!

Vi har också i särklass LÄGST intensivvårdsplatser i Europa. I Italien är de belagda och man måste välja att lägga unga i respirator medan de äldre blir utan. Fruktansvärda etiska val. Detta diskuterades när jag läste etik, men jag trodde aldrig det skulle bli verklighet i Sverige!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0