Nu håller hon med!

 
 
 

Det är väl bara att hålla med coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen.

 

Regeringen, och tidigare regeringar, får tung kritik för att inte ha åtgärdat strukturella brister som varit kända i årtionden. Även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kritiseras i coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen.

 

”Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen borde omgående ha lagt mera vikt vid förhållandena på särskilda boenden. Vår bedömning är att varken Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelsen haft en tillräcklig överblick över den kommunala äldreomsorgens problem och brister. Det innebar att vägledning för arbetet i äldreomsorgen dröjde”, skriver de.

 

Före jul är alla andra sitter och tittar på sina tomtar och annat julpynt gör jag välbehövlig julstädning. Det handlar mest om att sortera och slänga papper. I år fick jag ögonen på ett par ÄDEL- artiklar jag skrivit när det begav sig. Kommunerna övertog ju ansvaret för den del av vården som föranleddes av naturligt åldrande medan landstinget skulle svara för sjukvårdande insatser. Jag förutspådde nya gränsdragningsproblem och det har det sannerligen blivit. Tänk bara på alla som skulle ha behövt syrgas i stället för morfin. Någon pandemi ingick inte i tankevärlden ens!

 

Andra nordiska länder hade större fokus och tidigare åtgärder kring äldreomsorgen, skriver kommissionen som främst tittat på situationen i våras.

29 februari publicerade norska Folkehelseinstituttet utförliga riktlinjer för pandemibekämpning i sjukhem. Personal inom äldreomsorgen som varit i riskområden uppmanades att stanna hemma från arbetet i 14 dagar.

 

”I Sverige hade personer som återvänt från riskområden i utlandet, under förutsättning att de var symtomfria, inga begränsningar att gå till arbetet direkt efter hemkomsten, oavsett om det var inom äldreomsorgen, sjukvården eller andra verksamheter”. Detta har jag ett exempel på, en väninna som varit i Florida kom hem efter att ha passerat fyra flygplatser. Hon arbetade inom äldrevården och frågade sin chef om hon skulle sitta i karantän, det hade inte varit någon som koll på flygplatsen. –Nej hon fick åka iväg och jobba natten!

Så sent som i somras, när det rådde en enorm brist på skyddsmaterial för vårdpersonal, eldades 72 ton skyddsutrustning från Socialstyrelsens nationella beredskapslager upp på kraftvärmeverket i Västerås, bland annat en miljon handskar och 235 000 operationsmunskydd. Tänk inom äldrevården hur många som hade varit tacksamma om de haft något att skydda sig med!

Redan i samband med de första covid-relaterade dödsfallen infördes besöksrestriktioner i våra tre grannländer Norge, Danmark och Finland. När detta skedde i Sverige hade mer än 100 personer dött på svenska äldreboenden, skriver coronakommissionen. Den 16/4 sa Anders Tegnell att Stockholm kunde få flockimmunitet så tidigt som i maj månad. Att covid-19 inte var någon vanlig influensa hade han tydligen inte reda på.

Ett hälsotecken är dock att t o m den riktiga kungen (inte Tegnell!) reagerat!  Ha en TREVLIG  fjärde ADVENT och den 21 december vänder det. Sedan går vi mot ljusare tider!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0