Nobeldagen

 
 
 

I dag är det den 10 december, Nobeldagen, då årets Nobelpris delas ut. I år kommer dock inte pristagarna att vara fysiskt närvarande p g a coronan. En av årets pristagare, Sir Roger Penrose, är vid sidan av svarta hål också intresserad av medvetandet. Han brukar vara med på Science of Consciousness konferenserna, så honom har jag lärt känna litet grann. Jag blev smått upprörd över att nyheterna glömde ”Sir”, han adlades ju 1994, och för engelsmännen är det som att svära i kyrkan att glömma en sådan sak! Hängde liksom många fler med på Abi Montefiore´s grattis hälsning till Nobelpristagaren.

Mest fascinerad är jag över hans overheadbilder, som är ett roligt inslag på konferenserna. Han ritar för dem för hand till skillnad från de tekniskt avancerade bilder alla andra har. 2011 var han med i Stockholm, då hade han sin fru och en son i skolåldern med sig plus en massa bilder som han delvis ritade under sitt föredrag. Svarta hålen bara växer fram vare sig det är i Tucson i Arizona eller som i fjol, i Interlaken i Schweiz.

Kemipriset var också roligt att det tilldelas två kvinnor: Emmanuelle Charpentier, Frankrike, och Jennifer A Doudna, USA, för gensaxen, utvecklingen av en metod för genmodifiering. Vi får bara hoppas att den inte missbrukas, men det var i alla fall roligt att priset gick till kvinnor!

 

Det var något annat det än när Otto Hahn fick Nobelpris för Lise Meitners upptäckt hur atomer klyvs när uran bestrålas med neutroner (1945) eller när Rosalind Franklind löste frågan om hur DNA-molekylen var uppbyggd men priset gick till James Watson och Francis Crick!

 

I fjol var jag i Stockholm och passerade Konserthuset när gästerna kom och lyckades komma ”hem” här de bussades till stadshuset. Jag glömmer aldrig den unge grabben som var så stolt i sin frack!

 

I år blir det väl att som vid alla Nobelfestligheter städa bokhyllan och se på det högtidliga utdelandet. Litet tråkigt är det förstås att det inte blir live. Vi får hoppas på nästa år! När coronan är över skall Marja i Myrom bjuda på soppa och hembakad bröd också. Något att se fram emot i mörkret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0