Bomber och infektioner

För drygt 15 år sedan skrev jag och varnade för infektioner, att det fanns en uppenbar risk att infektioner återigen skulle bli nästa stora folksjukdom. ”Om några år blir en banal infektion dödlig”, läser vi i dag. Och det är verkligen allvarligt för medan antibiotikan höjde medelåldern med tio år skulle vi bara vinna tre år om all cancer kunde botas. Det är ju cancer som många fortfarande ser som det stora hotet.
Allt fler bakterier blir resistenta och kan inte längre bekämpas med antibiotika. En bakterie lever en kort tid, under denna tid kan den anpassa sig till nya villkor. Vår generation tar många gånger längre tid på sig till nästa generation. Bakterier blir snabbt multiresistenta och har således ett övertag över oss människor.
Vi köper glatt det billigare danska fläsket, men tänker inte på att 88 procent av alla danska svin är smittade med den farliga resistenta stafylokocken MRSA och 80 – 100 procent av stafylokockerna är resistenta mot de flesta antibiotika i sydamerikanska länder.
Så pratas det om bombhot och kaos på Göteborgs och Stockholms Central. Samtidigt hör vi att ”Sverige har aldrig varit tryggare”. Det är förstås litet kärvt för unga och medelålders som inte tror att de kommer att kunna leva på sin pension… Då kan det vara bra om man har litet skog, men det får inte finnas bombmurklor där för då får man inte avverka. Nu lyckades väl bombgruppen avvärja detta hot men annars skall ju myndighetsbeslutet gälla ”oavsett överklagande”.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0