Kalla, Hellner, rödbetor och egigenetik

Hemma igen från ett jätteintressant seminarium om Epigenetik. Förr sa man ju att allt berodde på DNA, nu vet man att epigenet är avgörande, vilka gener som slås på och slås av. Vi har 2000 exosomer, kroppens flaskpost, varav en del skyddar mot och andra framkallar sjukdom.

 

Kroniskt trötthetssyndrom är en sådan sjukdom, som många läkare har dålig kunskap om men i takt med att Nobelprisen kommer att utdelas kommer nog fler att vakna. Ja, kanske till och med Livsmedelsverket och de politiker som likt papegojor upprepar deras anvisningar.

 

Själv vågade jag inte dricka rödbetsjuice för sådär 20 år sedan p. g. a. just nitratet. Jag hade ju hört om det cancerbefrämjande nitratet i kött och charkvaror, ni vet det som ger skinkan den röda färgen, men nitrat i frukt och grönsaker verkar helt motsatt.

 

Idrottsmän och hälsomedvetna har nu hittat kraften i nitratrika livsmedel, t.ex. rödbetan. Toppidrottsmän och kvinnor världen över använder i dag rödbetsjucie som i flertalet studier visat på en avsevärd prestationshöjande effekt. Den svenska OS-truppen är inget undantag!

 

Så inför OS gäller det! Har Kalla och Hellner fått tillräckligt med rödbetor för att klara medaljerna?  Eller har norrmännen mer rödbetor?

 

Även lingon är en mirakelmedicin. "Jag har sett otroliga resultat, både av idrottsmän, men också av patienter som jag ordinerat juicer av kombinationen rödbeta och lingon. Lingon i sig har visat sig i en mycket intressant studie vara det bär av 14 jämförda europeiska bär som totalt var bästa antioxidanten mot två av de tre mest ilskna fria radikalerna", säger Olle Haglund, som är en av initiativtagarna till råsaften, som inom kort kommer att lanseras. 

En annan av initiativtagarna är professor Karl E. Arfors, den forskare i Sverige som redan för 35 år sedan började arbeta med s.k. fria radikaler i medicinsk forskning. Fria radikaler deltar i skadeprocesser vid åldrande och inflammationer och bör därför motverkas för att vi skall behålla hälsan längre.

 

Ett annat viktigt hälsomedel är fiber. Fiber bildar smörsyra i tjocktarmen och smörsyra skyddar mot det mesta! Och glöm inte D vitamin, kål, folsyra, B2, B6, och B12!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0