Hatshepsuts terasstempel och välfärd

I dag har jag varit ute och åkt skridskor. Roligt att få prova skridskorna en gång i år också. Det är ju speciella skridskoåkar-muskler man inte använder någon gång annars. Härligt med frisk luft och varmt och skönt var det.

TV-nyheterna handlar mest om oron i Egypten. Detta stora land där en tredjedel av folket är under femton år. Barn och ungdomar som behöver gå i skola och få näringsriktig mat. Men vem skall betala välfärden? Egypten har ju inga stora naturtillgångar heller. Jo, en, turismen.

När massakern skedde vid Hatshepsuts terasstempel 1997 försvann turisterna i princip från Egypten. Därmed försvann ju landets intäkter. "Han som hade den reella makten över Egypten" lär då ha sagt ifrån att turismen fick inte äventyras. Vem det var vet jag inte, men det hade till följd att det blev betydligt lugnare och skarorna med bla kineser och japaner och amerikaner återvände.

Vad händer nu? Vem skall nu bekosta en rimlig välfärd för folket och mat åt barnen? President Mubarak kan givetvis ifrågasättas, men hur kommer vi närmare demokrati i Egypten och hur skall folk få det bättre i detta fattiga land när viktigaste inkomstkällan slås ut? Mycket återstår att diskutera.

Ett problem saknas i alla fall i Egypten, nämligen problemet vem som skall ta hand om fyrtiotalisterna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0