Fortsättning på vattnet...

Det finns inget nytt vatten på vår jord. Det vatten som finns har alltid funnits och kommer alltid att finnas i ständig cirkulation mellan jordyta och atmosfär. Vårt vatten är också ett unikt lösningsmedel ständigt på väg i naturens kretslopp. Vatten byter ständigt skepnad, från flytande form till ånga och is och tillbaka igen. Vatten är cykliskt och har fungerat på detta sätt i flera miljarder år. Allt liv på jorden är beroende av vatten.
Vatten har ett säreget täthetsförhållande. Det är tyngst vid +4 grader C och inte vid +-0. Ett ämnes täthet eller densitet, beror på hur tätt atomer och molekyler ligger packade. I vanliga fall har ett fast ämne högre täthet än motsvarande i ämne i flytande form. Vatten är ett undantag där is har lägre täthet än vatten. Den luftigare uppbyggnaden hos is medför att is flyter på vatten. Om vatten vore tyngst vid 0 grader C skulle isen lägga sig skulle isen lägga sig underst i sjöar och floder som skulle frysa från botten och uppåt, fisken skulle dö och isen aldrig hinna smälta på våren. Frågan är om liv över huvud taget kunnat uppstå på jorden i så fall.

Nu har vi människor haft en enastående tur, eller som den respekterade fysikern Freeman Dyson säger:"När vi betraktar universum och identifierar de många fysikaliska och astronomiska händelser som har samverkat till vår fördel, verkar det nästan som om universum i en eller annan mening måste ha vetat att vi skulle komma".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0